Xi Jinping

Duitse veiligheidsdienst adviseert Duitsers wegwerpmobiel te gebruiken bij bezoek aan China

Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 26 seconden

De Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, heeft een officieel advies afgegeven aan burgers, bedrijven, toeristen en zakenreizigers om een ​​wegwerptelefoon te gebruiken wanneer ze naar China reizen. Ook adviseert de dienst om een speciale laptop mee te nemen om de kans op spionage te verkleinen. Zijn ze eenmaal terug uit China, dan is het verstandig om hun apparaten grondig te scannen op virussen, en mogelijk zelfs om hun apparaten te resetten of weg te gooien. De rede voor deze maatregelen is de veronderstelde grootschalige spionage door de Chinese overheid. De veiligheidsdienst stelt dat China steeds zelfverzekerder en soms zelfs agressief is als het gaat om het verdedigen van Chinese belangen. Gegevensdiefstal van de persoonlijke apparaten van buitenlanders in China zou onderdeel zijn van deze instelling. Zowel privégegevens als bedrijfsgegevens kunnen gevaar lopen.

Dat schrijft het Duitse zakenblad Handelsblatt.

Wat vertel je China en wat niet

Er zijn extra voorzorgsmaatregelen die men voorafgaand aan een bezoek aan China kan nemen. Duitsers wordt aanbevolen om alleen de contacten op hun apparaten op te slaan die strikt noodzakelijk zijn voor de duur van het bezoek. Ook wordt aangeraden om Chinese visumaanvragen zo abstract mogelijk in te vullen en niet te veel details weg te geven. Halverwege 2019 heeft China een nieuw visumaanvraagformulier geïntroduceerd. Hierin wordt bijvoorbeeld gevraagd naar huidige en vroegere werkrelaties. Deze informatie kan gerichte bedrijfsspionage voor China vergemakkelijken.

Xinjiang app

Een voorbeeld van de agressieve houding van China ten opzichte van gegevensverzameling is de app die naar verluidt is geïnstalleerd op de telefoons van iedereen die de provincie Xinjiang binnenkomt. Meerdere onafhankelijke onderzoeken naar de kwestie hebben aangetoond dat de app informatie zoals sms-berichten en gegevens over contacten, de agenda, locatie- en belgeschiedenis naar lokale autoriteiten verzendt. Dit kan substantiële inbreuken op de privacy veroorzaken voor de getroffenen.

Huawei-debat in Duitsland en andere landen

In Duitsland is er momenteel een debat over de vraag of het Chinese telecombedrijf Huawei apparatuur kan leveren voor het 5G-netwerk van het land. Degenen die tegen de betrokkenheid van Huawei zijn, vrezen dat de Chinese overheid Huawei zal dwingen gevoelige gegevens van Duitse burgers en bedrijven aan te boren.

In Nederland werd eerder dit jaar een nieuwe richtlijn voor telecombedrijven geïntroduceerd. Hierin staat dat in de kern van de telecomnetwerken en -infrastructuur geen apparatuur gebruikt mag worden uit een land dat ‘de intentie heeft een in Nederland aangeboden elektronisch communicatienetwerk of -dienst te misbruiken of uit te laten vallen’. Dit kan Chinese bedrijven mogelijk uitsluiten van betrokkenheid bij de implementatie van het 5G-netwerk. Andere Europese landen, zoals België, zijn er nog niet helemaal uit of een mogelijke samenwerking met Huawei bij het faciliteren van het nieuwe 5G-internetnetwerk wenselijk is of niet.

Chinese diefstal van handelsgeheimen neemt toe

China wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot deel van de diefstallen van Amerikaanse handelsgeheimen in de afgelopen jaren. Zo zou China sinds 2012 betrokken zijn geweest bij meer dan 80% van de economische spionagezaken die door de National Security Division zijn onderzocht.

Amerikaanse functionarissen hebben grote bezorgdheid geuit over de Chinese telecomaanbieder Huawei. Huawei-CEO Ren Zhengfei heeft expliciet verklaard dat Huawei nooit een backdoor op zijn apparatuur zou installeren, zelfs niet wanneer de Chinese overheid hierop aan zou dringen. Amerikaanse veiligheidsexperts zeggen echter dat Huawei geen keuze heeft en uiteindelijk toch zal moeten luisteren naar de Chinese overheid.

Ook Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwen de overheid voor de spionagepraktijken van China. Volgens de AIVD is China voornamelijk geïnteresseerd in hoogwaardige Nederlandse technologie in verschillende sectoren” om haar eigen economische ontwikkeling te stimuleren. “Het Chinese economisch beleid is primair gericht op overgang van een productie-economie naar een kenniseconomie die grotendeels onafhankelijk is van buitenlandse technologie”, aldus de AIVD.

De MIVD vindt de overname van Nederlandse bedrijven door het Chinese bedrijfsleven een zorgelijke ontwikkeling. “Staten kunnen door overnames van, en investeringen in, vitale infrastructuur of bedrijven die hoogwaardige technologie ontwikkelen, ongewenste afhankelijkheden creëren met risico’s voor het functioneren van de Nederlandse economie en de nationale veiligheid. Daarmee is de continuïteit van onze vitale processen in het geding en dreigt het weglekken van kennis en vertrouwelijke of gevoelige informatie.”

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen