Tiananmenplein China

Chinese overheid blokkeert CNN-website

Laatst bijgewerkt: 6 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 22 seconden

Sinds afgelopen dinsdag is de website van CNN officieel geblokkeerd in China. Waarschijnlijk heeft de Chinese overheid besloten de website van de Amerikaanse nieuwszender te blokkeren vanwege een artikel op de site over het Tiananmenplein-protest. Chinese burgers kunnen de CNN-website niet langer zomaar bezoeken.

Blokkade reactie op artikel over herdenking van Tiananmen Square

De dag dat China besloot CNN te blokkeren, 4 juni, lijkt geen toeval. Het was op dat moment precies 30 jaar geleden dat de pro-democratische protesten op het Tiananmenplein plaatsvonden. Tijdens deze protesten besloot de Chinese overheid met geweld in te grijpen, wat leidde tot meer dan 100 doden. Volgens Matt Rivers, een CNN-reporter gebaseerd in Beijing, was een artikel dat CNN over het incident en de herdenking ervan publiceerde de reden voor de ban. “De overheid hier is haast geobsedeerd met het limiteren van gesprekken over dit onderwerp”, zo laat Rivers op Twitter weten.

Niet de eerste keer

China staat bekend om zijn internetblokkades, die samen vaak de ‘Chinese firewall’ genoemd worden. Naast de website van CNN heeft China in het verleden ook veel andere bekende websites en diensten, zoals Facebook, Bing en Wikipedia, binnen hun grenzen geblokkeerd. Het blokkeren van een nieuwswebsite zoals CNN is eveneens niet ongewoon voor het land.

Blokkades omzeilen

Hoewel het voor iedereen in China, dus ook voor toeristen en andere bezoekers, lastig is om geblokkeerde websites te bezoeken, is het niet onmogelijk. Een VPN kan zulke geoblokkades vrij gemakkelijk omzeilen. Zo hebben mensen in China met een VPN toch toegang tot nieuwswebsites zoals die van CNN. China probeert actief VPN-diensten te laten blokkeren, maar toch zijn er nog meerdere VPN’s die werkend blijven in het land.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen