China verbiedt bijna alle VPN-diensten

Xi Jinping

China gaat harder optreden tegen mensen die VPN-diensten gebruiken. In China bestaat nog een grote mate van internetcensuur. Via VPN is die censuur te omzeilen, maar dat mag dus niet.

China blokkeert specifieke websites en informatie

De Chinese overheid verbiedt al jaren diverse wereldwijd bekende (en populaire) websites. Deze blokkade wordt ook wel de great wall of china genoemd, naar de gelijknamige grote china muur. China trok de firewall op in 1997 in een poging het internet in het hele land te  controleren en websites te blokkeren. Van de duizend websites die wereldwijd het meest populair zijn, zijn er 135 verboden: Google, YouTube, Twitter en Facebook bevinden zich onder de verboden websites.

De Chinese overheid blokkeert ook bepaalde informatie op het internet. Zo is het niet mogelijk om via Chinese internetverbinding te lezen over het Tiananmenprotest in 1989. Bij dit protest tegen de Communistische Partij kwamen honderden, of misschien wel duizenden, demonstranten om het leven toen het protest werd neergeslagen. China is bang voor nieuwe protestbewegingen. Door de verspreiding van informatie te voorkomen, proberen zij protest tegen machtshebbers tegen te gaan. Social media zijn hier een uitstekend medium voor. Om die reden mogen enkel Chinese alternatieven gebruikt worden in plaats van media als Facebook en Twitter. Uiteraard worden deze alternatieven goed door de overheid in de gaten gehouden.

Internetcensuur omzeilen met VPN-diensten mag niet

Om verboden websites toch te bereiken kan men een VPN dienst gebruiken. Deze moet het internet verkeer omleiden. Helaas is dat in China verboden. Het aanbieden van kabelinternet en VPN-diensten mag in China enkel met toestemming van de Chinese overheid. Voor de meeste VPN-diensten is het onmogelijk deze toestemming te krijgen, aldus South China Morning Post. Het harder optreden tegen het gebruik van VPN-software is volgens het ministerie bedoeld om het Chinese internet beter te beveiligen. China heeft zo’n 730 miljoen internetgebruikers.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
  1. Op dit moment is het nog steeds mogelijk om een VPN in China te gebruiken. De overheid heeft nu weel aangegeven de regels in 2018 toch weer strenger te maken.

    • China is inderdaad erg ectief bezig met het constant blokkeren van VPN services. ExpressVPN is actief bezig om dergelijke blokkades ongedaan te maken. Je kunt overwegen ExpressVPN een keer te testen, ze bieden 30 dagen niet goed geld terug garantie.

Een reactie plaatsen