Australië komt met eigen contact-tracing app COVIDSafe

Australië komt met eigen contact-tracing app COVIDSafe

Australië heeft weliswaar niet het hoogste aantal besmettingen. Bestrijding van het coronavirus wordt daarentegen zeer serieus genomen. De maatregelen waren echter vooral regionaal gericht. Nu komt de landelijke overheid met een eigen applicatie waarmee ze de pandemie gaat bestrijden. Afgelopen weekend lanceerde de regering COVIDSafe, een app die gebaseerd is op TraceTogether uit Singapore.

Ieder land heeft zijn eigen methoden om het coronavirus te bestrijden. Technologie, in het bijzonder smartphone-applicaties, speelt daarbij vaak een belangrijke rol. In België geven ze momenteel de voorkeur aan het handmatig uitvoeren van bron- en contactonderzoek. In ons land gebeurt dat op dezelfde manier, maar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is druk bezig om een app te ontwikkelen om de werkdruk van de GGD te verlichten. Na een mislukte appathon heeft de minister besloten om een nieuw team aan te stellen dat zich met deze taak gaat bezighouden.

COVIDSafe

Australië pakt de coronabestrijding anders aan. Daar gebeurt het grotendeels regionaal en spelen de deelstaten een belangrijke rol. De meeste staten zien niets in apps en vertrouwen op traditionele methoden om de opmars van het virus tegen te gaan. De staat Victoria werkt met de app Whispir, in West-Australië vertrouwen ze op de app Snewpit.

Nu komt de overheid met haar eigen app op de proppen. Afgelopen weekend introduceerde de regering COVIDSafe. De app is naar eigen zeggen een belangrijk instrument om “jou en je familie veilig te houden van verdere verspreiding van het coronavirus”.

COVIDSafe is gebaseerd op TraceTogether, een app die in Singapore wordt gebruikt om coronabesmettingen te identificeren en registreren. Een van de grootste klachten is dat TraceTogether ernstig inbreuk maakt op de privacy vanwege de hoeveelheid data die de app verzamelt. COVIDSafe wil eveneens heel veel persoonlijke informatie vergaren. Wie de app downloadt en installeert, moet zijn naam, telefoonnummer, postcode en leeftijd opgeven. Deelnemers ontvangen dan via sms de bevestiging dat ze aangemeld zijn. Iedere smartphone ontvangt dan een versleutelde code die iedere 2 uur wordt gewijzigd. Zo denkt de overheid de anonimiteit van de deelnemers te garanderen.

Zo werkt COVIDSafe

Bluetooth speelt een belangrijke rol in hoe COVIDSafe werkt. Het bluetoothsignaal kijkt voortdurend of er andere smartphones in de nabijheid zijn. Als dat zo is maakt hij een ‘digitale handdruk’. De datum, de tijd, de afstand en de tijdsduur worden dan vastgelegd in een beveiligd logboek. Locatie wordt volgens de overheid niet geregistreerd. Al deze informatie wordt maximaal 21 dagen lokaal opgeslagen op mobiele telefoons. Data ouder dan 21 dagen wordt automatisch gewist. Dat geldt eveneens voor alle verzamelde gegevens op het moment dat iemand de app van zijn smartphone verwijdert.

Als iemand besmet raakt met het coronavirus, kan hij dit doorgeven via de app. Zijn contactinformatie wordt dan geüpload naar een goed beveiligd centraal informatiesysteem. Daar wordt de verzamelde info van de betreffende persoon uitgelezen. Iedereen die in de afgelopen drie weken in ‘close contact’ met hem stond, krijgt dan een melding. Zij krijgen niet te horen wie de besmette persoon is, alleen dat ze in de nabijheid waren van iemand die besmet is met COVID-19. Medewerkers in de zorg kunnen dan contact opnemen met de persoon in kwestie, hem adviseren en maatregelen treffen.

Onder ‘close contact’ verstaat de regering iemand die een kwartier of langer met een ander in contact is geweest op een afstand van anderhalve meter of minder. De app gebruikt bluetooth om deze afstand te berekenen. Hoe krachtiger het bluetoothsignaal of, des te dichter deze mensen bij elkaar staan. Diverse experts hebben hun zorgen over deze methode van afstandsberekening geuit, maar de Australische regering is ervan overtuigd dat het voldoet.

De overheid verplicht niemand om de app te installeren. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Wel zegt de overheid dat de app pas effectief is als tenminste 40 procent van de burgers hem installeert op zijn smartphone. “Ik ga de app downloaden en roep iedereen op hetzelfde te doen”, zo zei de Australische premier Scott Morrison afgelopen week nog.

Greg Hunt, de minister van Volksgezondheid, laat via Twitter weten dat COVIDSafe inmiddels al 1,9 miljoen keer is gedownload in de Google Play Store.

Tweet van Greg Hunt over hoe vaak de COVIDSafeApp al is gedownload

Privacy

De Office of the Australian Information Commissioner (OAIC), de Australische privacytoezichthouder, zegt in een verklaring dat COVIDSafe voldoet aan de privacywetgeving. “De app is vrijwillig en de persoonlijke informatie die verzameld wordt kan alleen gebruikt worden voor contact-tracing. Tevens zijn er voldoende waarborgen om data te wissen en de tijdsperiode dat gegevens verzameld mogen worden”, aldus de OAIC. De belangenorganisatie was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app en heeft de overheid het hele traject geadviseerd om de privacy te waarborgen. Ook nu de app gelanceerd is houdt OAIC de implementatie nauwlettend in de gaten.

Benieuwd hoe in andere landen en werelddelen de overheden apps inzetten in de strijd tegen corona? In onze liveblog houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen