AP krijgt geen ‘passend budget’ van kabinet

Eurobankbiljetten verspreid op tafel

Het budget voor de Autoriteit Persoonsgegevens is voor komend jaar net zoveel als in 2021, namelijk 25 miljoen euro. Het demissionaire kabinet heeft besloten om de geldkraan niet open te draaien voor de toezichthouder. De privacywaakhond vindt het zorgelijk dat de overheid niet meer geld reserveert voor de toezichthouder.

Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een reactie op de publicatie van de Miljoenennota.

AP kan haar takenpakket met de huidige middelen niet uitvoeren

“Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren”, vertelt Aleid Wolfsen, bestuursvoorzitter van de AP. “Het kabinet zegt graag een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de ‘tegenmacht’, om drama’s als de toeslagenaffaire in de toekomst te voorkomen. De AP is één van die ‘tegenmachten’. En die tegenmacht kun je niet versterken met alleen mooie woorden. Daar hoort een passend budget bij, zoals de Tweede Kamer ook heeft gevraagd.”

De toezichthouder kreeg afgelopen jaar 25 miljoen euro van het kabinet om zijn taken uit te voeren. Meer dan eens zei Wolfsen in de media dat dit bedrag veel te laag is om alle wettelijke taken uit te voeren. Vorig jaar kwamen er 27.800 privacyklachten en 24.000 meldingen van datalekken binnen bij de AP. Vanwege de beperkte financiële middelen en het personeelstekort werd respectievelijk slechts 0,04 procent en 0,3 procent van deze klachten en meldingen afgehandeld. Capaciteit om voorlichtende activiteiten te verzorgen is er niet. Projecten als kunstmatige intelligentie (AI) en slimme algoritmes komen zodoende evenmin van de grond.

Marktonderzoeker KPMG onderzocht de financiële positie van de Autoriteit Persoonsgegevens. In november vorig jaar verscheen het rapport. Onderzoekers concludeerden dat de toezichthouder structureel meer geld nodig had dan het huidige budget om zijn werk te kunnen doen. KPMG had het over 66,5 miljoen euro. De AP vroeg demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in mei van dit jaar om een ‘structurele financiering’ van 100 miljoen euro.

Minister Dekker laat besluit over extra budget toezichthouder over aan nieuw kabinet

De Tweede Kamer hoorde de verhalen van de toezichthouder aan en kwam in actie. SP-Kamerlid Maarten Hijink diende een motie in om het budget voor de AP te verhogen. Deze motie werd met een ruime meerderheid door de Kamer aangenomen.

Ondanks dat het leeuwendeel van de Tweede Kamer wil dat minister Dekker deze motie uitvoert, zei hij deze naast zich neer te leggen. In een brief aan het parlement schreef hij dat de toezichthouder onvoldoende kan onderbouwen hoeveel geld ze nodig heeft om haar takenpakket uit te voeren. Daarnaast maakten de onderzoekers van KPMG en de AP in zijn ogen te veel gebruik van expertinschattingen in plaats van keiharde cijfers.

Gezien de demissionaire status van het kabinet vond minister Dekker het bovendien niet verantwoord en passend om een grotere check uit te delen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. “Investeringen als deze vragen om fundamentele beleidskeuzes die aan een volgend kabinet zijn. Ik laat de besluitvorming over de uitvoering van deze motie daarom over aan een volgend kabinet”, aldus de minister voor Rechtsbescherming.

Wolfsen: “Bevriezen van budget heeft ernstige gevolgen voor burgers en bedrijven”

Uit de stukken die dinsdag tijdens Prinsjesdag zijn uitgereikt, blijkt dat het kabinet het budget voor de AP heeft bevroren. Voor komend jaar moet de toezichthouder zich wederom met 25 miljoen euro zien te redden. Het kabinet gaat met deze begroting dus tegen de wens van de Tweede Kamer in, zo concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bestuursvoorzitter Wolfsen waarschuwt dat het bevriezen van de begroting ernstige gevolgen heeft voor burgers en bedrijven. “Slachtoffers van privacyovertredingen die bij ons aankloppen voor hulp, moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n 10.000 wachtenden voor hen zijn. Ook ondernemers krijgen niet de ondersteuning door voorlichting die nodig is om ongelukken te voorkomen.”

Wolfsen benadrukt dat internationale bedrijven nu gemiddeld vijf jaar moeten wachten totdat de AP hun Binding Corporate Rules (BCR) heeft goedgekeurd. Dat zijn modelcontracten tussen bedrijven waarin het data-uitwisselingsbeleid wordt verwoord. “Dat brengt ze in problemen. Ook kunnen wij datalekken onvoldoende onderzoeken. En het toezicht op algoritmes komt door ons gebrek aan capaciteit onvoldoende van de grond, met alle risico’s van dien: discriminatie, uitsluiting en schending van de rechten van burgers. Deze ellende kunnen wij oplossen, als we genoeg mensen hebben.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen