Amazon verlengt moratorium gezichtsherkenningstechnologie

Vrouw ontgrendelt haar iPhone met FaceID

Amazon schort de levering van gezichtsherkenningstechnologie Rekognition aan de Amerikaanse politie voor onbepaalde tijd op. Klanten die de software gebruiken om slachtoffers van mensenhandel op te sporen, behouden hun toegang tot deze technologie. Mensenrechtenorganisaties zijn opgetogen over het besluit van Amazon.

Dat zegt persbureau Reuters, dat als eerste hierover schreef.

Gezichtsherkenningstechnologie is een heet hangijzer

Gezichtsherkenningstechnologie is een omstreden onderwerp dat al geruime tijd hoog op de agenda staat van het bedrijfsleven, belangenorganisaties en de politiek. Mensenrechtenbewegingen als de American Civil Liberties Union (ACLU) vinden dat deze technologie de privacy van Amerikaanse burgers schendt. Met name de rechten van afro-Amerikanen en andere minderheden in de VS worden naar eigen zeggen op grote schaal aangetast.

Amerikaanse technologiebedrijven roepen politici en beleidsmakers sinds afgelopen jaar openlijk op om wetgeving te maken waarin de inzet van gezichtsherkenning wordt gereguleerd. IBM kondigde vorig jaar juni aan voorlopig te stoppen met het onderzoeken, ontwikkelen en aanbieden van gezichtsherkenningstechnologie. Algemeen directeur Arvind Krishna zei dat de techniek te vaak wordt gebruikt om onschuldige mensen in de gaten te houden. Wetgeving op het gebied van gezichtsherkenning is volgens hem noodzakelijk om discriminatie, rassenongelijkheid, massasurveillance en etnisch profileren tegen te gaan.

Amazon en Microsoft kondigden afgelopen jaar eveneens aan om tijdelijk te stoppen met de levering van gezichtsherkenningstechnologie aan de Amerikaanse politie en handhavingsinstanties. Instanties die de techniek gebruiken om slachtoffers van mensensmokkel te helpen, werden uitgezonderd. Net als IBM eisten de bedrijven dat de regering nationale wetgeving op dit gebied formuleert om misbruik en (raciale) ongelijkheid tegen te gaan. Jeff Bezos, CEO van Amazon, gaf de overheid één jaar de tijd om met regelgeving op de proppen te komen.

ACLU blij met moratorium Amazon

Het jaar is bijna om en tot op heden is er geen nieuwe wetgeving voor gezichtsherkenningstechnologie. Dat was voor Amazon aanleiding om de inzet van Rekognition opnieuw op te schorten, zo bevestigt het bedrijf tegenover Reuters. Afgelopen maand kreeg het bedrijf meerdere telefoontjes van mensenrechtenorganisaties om gezichtsherkenningssoftware permanent te verbieden. Zover wil Amazon niet gaan. Maar in tegenstelling tot vorig jaar noemt de online retailer ditmaal geen einddatum voor het uitstel.

Mensenrechtenorganisatie ACLU laat in een verklaring weten verheugd te zijn met het besluit van Amazon. “De gevaren van het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de politie zijn vandaag de dag hetzelfde als een jaar geleden”, zegt Nathan Freed Wessler, privacy- en technologie-expert bij de ACLU. “Gezichtsherkenningstechnologie zorgt voor overmatige handhaving in zwarte en bruine gemeenschappen en heeft al geleid tot de valse arrestaties en onterechte opsluiting van meerdere zwarte mannen. We zijn blij dat Amazon zijn moratorium op het gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie door rechtshandhavingsinstanties verlengt. Nu moeten president Biden en wetgevers in het hele land gemeenschappen verder beschermen tegen de gevaren van deze technologie door het gebruik ervan door rechtshandhavers volledig te beëindigen, ongeacht welk bedrijf het verkoopt.”

EFF: ‘FBI overschrijdt harde grens met inzet gezichtsherkenningstechnologie’

Gezichtsherkenningstechnologie is een omstreden thema in de VS, maar wordt daar met enige regelmaat gebruikt. Opsporings- en handhavingsinstanties gebruikten de gezichtsherkenningssoftware van Clearview AI om relschoppers en raddraaiers die aanwezig waren bij de bestorming van het Capitool te identificeren en op te sporen. Christopher Asher Wray, de hoogste baas bij de FBI, vond de inzet van deze technologie in dit geval gerechtvaardigd. “We tolereren geen gewelddadige onruststokers en extremisten die onder het mom van een door het eerste amendement aanzetten tot geweld en een ravage aanrichten. Dergelijk gedrag ondermijnt de waarden van onze democratie”, zo zei Wray begin dit jaar.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) vond dat de FBI hiermee ‘een harde grens’ overschreed. “Het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie mogen we niet normaliseren, zelfs niet bij een nationale tragedie. Deze technologie vormt een ernstige bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer, raciale rechtvaardigheid, politieke en religieuze meningsuiting en de fundamentele vrijheid om ons leven te leiden zonder dat onze bewegingen en associaties stiekem worden gecontroleerd en geanalyseerd”, aldus de belangenvereniging.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen