‘Microsoft wilde gezichtsherkenningstechnologie aan DEA verkopen’

'Microsoft wilde gezichtsherkenningstechnologie aan DEA verkopen'

Microsoft wordt in verlegenheid gebracht door de American Civil Liberties Union (ACLU). De burgerrechtenbeweging heeft e-mails openbaar gemaakt waarin staat dat het in Redmond gevestigde techbedrijf verschillende malen geprobeerd zou hebben om zijn gezichtsherkenningstechnologie aan de Drug Enforcement Administration (DEA) te verkopen.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media, waaronder TechCrunch.

No deal

De e-mails dateren van september 2017 tot december 2018. Daarin staat onder meer dat Microsoft een testprogramma van zijn gezichtsherkenningstechnologie had opgezet voor DEA-agenten in Virginia. In de e-mails lezen we dat de DEA zich zorgen maakte over de aanschaf van deze technologie. Dit omdat de FBI destijds de wind van voren kreeg van toezichthouders toen ze gezichtsherkenning gebruikte om haar werk te doen. Daarom zag de opsporingsinstantie uiteindelijk af van aankoop. Microsoft zou meerdere malen geprobeerd hebben om de DEA op andere gedachten te brengen, maar zonder succes.

Onbetrouwbaar

Gezichtsherkenningstechnologie staat weer helemaal bovenaan op de agenda. Dat heeft alles te maken met de dood van George Floyd en de Black Lives Matter beweging. Floyd overleed nadat een politieagent minutenlang zijn knie in zijn nek had gedrukt. Hij riep nog dat hij geen adem kreeg, maar de agent in kwestie reageerde niet op zijn noodkreet. Dit ontketende een wereldwijde protestbeweging tegen discriminatie en politiegeweld. De meeste demonstraties verlopen vreedzaam, maar soms loopt het helemaal uit de hand.

Burgerrechtenbewegingen zijn bang dat de politie en veiligheidsdiensten gezichtsherkenningstechnologie inzetten om deze raddraaiers te identificeren. Op zich is daar niets mis mee, de crux zit hem echter in het feit dat tussen deze onruststokers ook welwillende activisten, demonstranten en dissidenten zitten. Burgerrechtenorganisaties als de UCLA zijn bang dat opsporings- en veiligheidsdiensten iedereen over één kam scheert.

Een andere zorg die tegenstanders hebben, is dat gezichtsherkenningstechnologie niet in alle gevallen betrouwbaar is. Uit onderzoek blijkt dat gezichtsherkenning mensen met een andere huidskleur vaker verkeerd identificeren dan blanke mensen. Het is dus goed mogelijk dat een onschuldig iemand veroordeeld wordt doordat de software te wensen overlaat.

Roep om regulering

Naast burgerrechtenorganisaties maakt ook het bedrijfsleven zich steeds morgen zorgen over de inzet van gezichtsherkenningstechnologie. Arvind Krishna, algemeen directeur van IBM, zei vorige week dat hij voorlopig stopt met het onderzoeken, ontwikkelen en aanbieden van gezichtsherkenningstechnologie. Hij is van mening dat wetgeving noodzakelijk is om discriminatie, rassenongelijkheid, massasurveillance en etnisch profileren tegen te gaan.

Vlak daarna liet Amazon weten dat ook zij voorlopig geen gezichtsherkenningstechnologie levert aan de politie. Het bedrijf van Jeff Bezos geeft de Amerikaanse overheid één jaar de tijd om regels over het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie op te stellen. Alleen instanties die deze techniek gebruiken om slachtoffers van mensensmokkelaars te helpen herenigen met hun kinderen, mogen het gezichtsherkenningsprogramma Rekognition blijven gebruiken.

De roep om regulering is ook hoorbaar bij Microsoft.  Tijdens een live event vertelde Brad Smith dat ze deze techniek niet aan Amerikaanse politiedepartementen verkoopt totdat er nationale wetgeving in werking treedt. “Waar het voor ons op neerkomt is dat mensenrechten geborgen zijn als deze technologie wordt ingezet”, zo vertelde de topman.

Tegenstrijdig

Deze mooie woorden zijn moeilijk te rijmen met de e-mails die de UCLA online heeft gezet. Je zou kunnen zeggen dat het toen andere tijden waren, maar die vlieger gaat niet op. Brad Smith zei in 2017 en 2018 ook al dat de overheid wetten en regels moest opstellen om het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie te rechtvaardigen. En tegelijkertijd probeerde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf om zijn gezichtsherkenningstechnologie aan de DEA te verkopen. Dat klinkt (en is) nogal tegenstrijdig.

Hoe de vork nou precies in de steel zit weten we niet. Zowel de DEA als Microsoft weigeren om commentaar te geven over de kwestie.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen