Amazon en Microsoft leveren voorlopig geen gezichtsherkenningssoftware aan politie

Amazon en Microsoft leveren voorlopig geen gezichtsherkenningssoftware aan politie

De politie hoeft in de strijd tegen misdaad voorlopig niet te rekenen op de medewerking van Amazon en Microsoft. Beide bedrijven hebben gezegd dat ze geen gezichtsherkenningssoftware aan politiedepartementen verkoopt. De techbedrijven vinden dat het de hoogste tijd is dat er wetgeving komt op het gebruik van deze controversiële technologie te rechtvaardigen.

Amazon kondigt het nieuws aan via een blog. Microsoft president Brad Smith doet zijn verhaal tegenover The Washington Post.

Politieke agenda

Gezichtsherkenningssoftware stelt politie en opsporings- en veiligheidsdiensten in staat om criminelen een stuk sneller te traceren en arresteren. Tegelijkertijd is deze techniek omstreden en niet zonder reden. Burgerrechtenactivisten vinden dat gezichtsherkenning in strijd is met de mensenrechten en een ernstige inbreuk op onze privacy. Ze zijn bang dat de politie of geheime dienst gezichtsherkenningssoftware inzet om activisten, demonstranten, dissidenten en andere ‘onruststokers’ op de voet te volgen, ook al hebben ze helemaal niets misdaan. Zeker nu er wereldwijd volop geprotesteerd wordt door de dood van George Floyd en de Black Lives Matter beweging, staat het onderwerp opnieuw op de politieke agenda.

Een andere zorg die tegenstanders hebben, is dat gezichtsherkenningstechnologie niet in alle gevallen betrouwbaar is. Uit onderzoek blijkt dat gezichtsherkenning mensen met een andere huidskleur vaker verkeerd identificeren dan blanke mensen. Het is dus goed mogelijk dat een onschuldig iemand veroordeeld wordt doordat de software hiaten kent.

IBM

Niet alleen burgerrechtenactivisten, maar ook steeds meer bedrijven zien het gevaar in van gezichtsherkenningssoftware. Sundar Pichai, CEO van Googles moederbedrijf Alphabet, schreef in een ingezonden brief aan de Financial Times dat regulering nodig om de inzet van gezichtsherkenning juridisch te verankeren.  De Europese Commissie wil het ‘willekeurige gebruik van gezichtsherkenningstechnologie verbieden. ‘

Algemeen directeur van IBM Arvind Krishna zei deze week te stoppen met het onderzoeken, ontwikkelen en aanbieden van producten met gezichtsherkenningstechnologie. Hij is bang dat deze techniek gebruikt wordt voor massasurveillance en etnisch profileren. Technologie die ingezet wordt om discriminatie en rassenongelijkheid te bevorderen, is gevaarlijk en uit den boze. “Er moet toegezien worden op deze vooringenomenheid door controle en rapportage”, aldus de Indiase topman. Daarvoor is volgens hem wetgeving noodzakelijk.

Amazon en Microsoft volgen voorbeeld IBM

Goed voorbeeld doet volgen. Na IBM laten Amazon en Microsoft weten voorlopig ook geen gezichtsherkenningssoftware te leveren aan de politie. Niet zolang het gebruik ervan gereguleerd is. Amazon schrijft in een korte verklaring dat ze een éénjarig moratorium oplegt aan de politie voor het gebruik van haar gezichtsherkenningsprogramma Rekognition. Instanties die de techniek gebruiken om mensen die het slachtoffer zijn van mensensmokkelaars te helpen herenigen met hun kinderen, mogen de technologie blijven gebruiken.

“We hebben tegenover de overheid gepleit dat sterke regulering noodzakelijk is om ethisch gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Het Congres lijkt hiervoor momenteel open te staan en de handschoen op te nemen. We hopen dat het moratorium het Congres genoeg tijd geeft om met gepaste regelgeving te komen. We staan klaar om ze daarbij te helpen.”

Ook Microsoft ziet in hoe controversieel gezichtsherkenningstechnologie is. Tijdens een live event van The Washington Post deze week vertelde president Brad Smith dat ze deze techniek niet aan Amerikaanse politiedepartementen verkoopt totdat er nationale wetgeving in werking treedt. “Waar het voor ons op neerkomt is dat mensenrechten geborgen zijn als deze technologie wordt ingezet”, zo vertelt Smith.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen