22-jarige man uit IJmuiden aangehouden voor phishing

Close-up van een vrouw die een pinpas overhandigt

Op dinsdag 14 juni heeft de politie een 22-jarige man uit IJmuiden aangehouden in een Belgisch onderzoek naar internetoplichting en witwassen. Hij zou voor tienduizenden euro’s tientallen mensen en bedrijven hebben opgelicht. De rechtbank besluit op korte termijn of de man mag worden uitgeleverd aan België.

Dat laat de Nederlandse politie weten in een persbericht. De aanhouding is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de lokale politie in Oosteinde, politie-eenheid Noord-Holland, het parket West-Vlaanderen en het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Verdachte uit IJmuiden gaf leiding aan criminele organisatie

De Belgische politie diende een rechtshulpverzoek in bij de Nationale Politie. De politie-eenheid in Noord-Holland hield daarop een 22-jarige man uit IJmuiden aan. Onze zuiderburen vermoeden dat de man een criminele groep aanstuurde. Naar verluidt is de groep verantwoordelijk voor de oplichting van tientallen mensen en bedrijven. Daarbij zouden ze tienduizenden euro’s buit hebben gemaakt, onder meer door phishing.

Bij huiszoeking van de woning van de man is een onbekend bedrag aan contant geld aangetroffen. Verder heeft de politie meerdere gegevensdragers en luxeartikelen in beslag genomen. Naast de woning in IJmuiden is er tevens een huis in Zandvoort doorzocht. Naast gegevensdragers trof de politie daar een grote hoeveelheid drugs, een vuurwapen en een onbekend geldbedrag aan.

Politie heeft meerdere verdachten op het oog

De 22-jarige verdachte zit momenteel in hechtenis. De rechtbank beslist later of de man mag worden uitgeleverd aan België. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie sluit niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen zullen volgen.

Sterker nog, de politie heeft al meerdere verdachten op het oog. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen uit Heemskerk en Haarlem. De politie vermoedt dat zij geldezels waren. Dat houdt in dat ze hun bankrekening ter beschikking stelde aan de oplichters in ruil voor een deel van de opbrengst. De verdachten zijn niet aangehouden, wel heeft de politie hun mobiele telefoons in beslag genomen. De verdachten worden op een later tijdstip verhoord.

Geldezels lopen groot risico op strafblad

Het Openbaar Ministerie in België zegt dat het balletje in april 2021 aan rollen werd gebracht. “We zagen al snel dat er tot over de grenzen sprake was van phishing, in samenwerking met money mules of geldezels. Dankzij een vlotte samenwerking met de politiecollega’s in Nederland, konden we, in samenwerking met de recherchediensten, een stevig dossier opbouwen en overgaan tot deze actie”, aldus het parket West-Vlaanderen in een reactie.

Het parket voegt eraan toe dat het vaak minderjarige jongeren zijn die zich laten verleiden om als geldezel op te treden. “De risico’s zijn daarom niet minder groot. Informeer je dus goed en weet dat als het te mooi klinkt om waar te zijn, dat vaak ook het geval is”, zo waarschuwt het parket.

Tom Verweij van de politie Noord-Holland wijst jongeren die gevraagd worden om als geldezel op te treden op de gevaren ervan. “Geldezels werken mee aan het plegen van strafbare feiten en maken zich schuldig aan witwassen. Wanneer je als geldezel wordt gepakt, is de kans groot dat je een strafblad krijgt, dat je het gestolen geld moet terugbetalen en dat je geen bankrekening meer kunt openen of lening kunt afsluiten. In deze zaak werden de bankrekeningen van de Nederlandse geldezels ook voor oplichtingen in het buitenland gebruikt. Dan loop je het risico dat je op een bepaald moment in het buitenland voor een rechter moet verschijnen.”

Politie treedt hard op tegen geldezels

Uit onderzoek blijkt dat geldezels vaak kwetsbare jongeren zijn. Het zijn vaak minderjarige jongeren die in geldnood verkeren, of een licht verstandelijke beperking hebben. Zij zijn extra vatbaar voor criminelen die hen ‘snel en makkelijk’ geld in het vooruitschiet stellen. Ronselaars spreken deze jongeren aan op het schoolplein, op sociale media of andere plekken waar ze bijeenkomen.

Zowel de overheid als de politie doet er van alles aan om jongeren te wijzen op de gevaren van geldezel spelen. In september 2021 lanceerde het kabinet de bewustwordings- en voorlichtingscampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Bij de internationale European Money Mule Action (EMMA), die eind vorig jaar plaatsvond, werden bijna tweeduizend geldezels gearresteerd.

Afgelopen maand arresteerde de Rotterdamse politie in samenwerking met de gemeente, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam ruim honderd geldezels. Van de verdachten kreeg 40 procent een werkstraf van gemiddeld 58 uur. De helft van hen kreeg bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals een meldplicht, toezichtstelling of een schuldhulpverleningstraject. In totaal is er 27.000 euro terugbetaald aan de slachtoffers.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen