Politie pakt Nederlandse geldezels op bij internationale actie

handen met credit card en laptop

De afgelopen drie maanden zijn er bijna tweeduizend zogeheten geldezels aangehouden bij een internationale actie. Dit meldt de politie donderdag. Het gaat om acties in 27 landen, waaronder Nederland. Het was de zevende keer dat de actie, genaamd European Money Mule Action (EMMA), werd gehouden. Europol hielp mee de actie te coördineren.

Groeiend probleem

Geldezels (ook wel money mules genoemd) stellen hun bankrekening tijdelijk beschikbaar voor geld dat criminelen verdienen met onder meer witwassen. Vaak zijn dit jongeren die worden geronseld door cybercriminelen. Het gestolen geld gaat langs verschillende bankrekeningen en is daarom moeilijker terug te leiden naar de crimineel.

De politie ziet deze vorm van criminaliteit steeds vaker gebeuren. In Nederland bestrijdt de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid cybercriminaliteit gericht op banken en hun klanten. Dit is een samenwerkingsverband tussen de politie, het Openbaar Ministerie, banken en International Card Services (ICS).

Teamleider Caroline Sander van de ECTF laat weten dat de afgelopen drie maanden ook in Nederland meerdere money mules zijn geïdentificeerd tijdens acties en strafrechtelijke onderzoeken. Een aantal van deze onderzoeken loopt nog. Volgens Sander vonden er dit jaar alleen al in de regio Rotterdam vijftien actiedagen plaats, wat leidde tot de aanhouding van zo’n tweehonderd geldezels. Recent arresteerde de politie veertien geldezels in de leeftijd van 18 tot 60 jaar.

EMMA-actieweek

De politie maakt de aanhoudingen van de internationale actie bekend tijdens de European Money Mule Action (EMMA)-actieweek. In deze week wordt er aandacht voor de problematiek gevraagd. In september lanceerde de politie in samenwerking met banken (Veilig Bankieren) een preventiecampagne onder het motto “Mijn scam, jouw probleem”. De campagne richt zich onder meer op mbo- en hbo-scholen. Zij ontvingen een persoonlijke brief en informatiepakket over de mogelijke gevolgen van het werken als een geldezel.

In het verlengde van de EMMA-actieweek verstuurt de ING via zijn app een bericht aan jonge rekeninghouders om hen ervan te weerhouden als geldezel te fungeren.

Grote pakkans

Geldezels krijgen als compensatie vaak een klein deel van het bedrag dat via phishing is buitgemaakt. De politie waarschuwt dat de money mules gemakkelijk op te sporen zijn via hun bankrekening. De ‘echte’ criminelen blijven daarentegen vaak uit het zich van politie en justitie.

Caroline Sander benadrukt dat het aanpakken van geldezels het criminele proces verstoort. De daders die erachter zitten kunnen het geld moeilijker wegsluizen. “Bovendien”, stelt Sander, “levert dit ons waardevolle informatie op over die personen. Zo voorkomen we meer slachtoffers van cybercriminaliteit.”

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen