1Password introduceert nieuwe functie voor veilig wachtwoorden delen

boekje met wachtwoorden op toetsenbord

Gebruikers van 1Password kunnen voortaan veilig wachtwoorden met elkaar delen. Dit laat de wachtwoordmanager weten in een blog. De nieuwe functie zou een veiliger alternatief moeten zijn voor de manier waarop gebruikers nu hun inloggegevens uitwisselen.

Gebruikers van de wachtwoordmanager kunnen met de nieuwe functie hun inloggegevens delen met iedereen, dus niet alleen met andere gebruikers. Het delen gebeurt via een deel-knop, waarmee een link wordt aangemaakt.

Dit kan via zowel de website van 1Password als via de app. Een gebruiker kan instellen wie de link mag openen en hoe lang de link actief blijft. Als de link gericht is aan een specifieke gebruiker, vindt er een controle plaats op basis van het e-mailadres.

Dit gebeurt via tweestapsverificatie. Nadat de gebruiker zijn of haar identiteit via het e-mailadres heeft geverifieerd, wordt een zescijferige code toegestuurd. Deze dient te worden ingevuld om toegang tot de gedeelde gegevens te krijgen.

De gegevens in de gegenereerde link zijn slechts een kopie van de gegevens van de gebruiker op het moment dat hij of zij deze verstuurde. Als de eigenaar van de gegevens een wachtwoord wijzigt, kan de ontvanger dit dus niet zien.

Wachtwoordmanager

1Password is een zogenaamde wachtwoordmanager. Dit is een programma waarmee je je wachtwoorden kunt beheren. Gebruikers van 1Password kunnen wachtwoorden van verschillende diensten in een digitale kluis opslaan. Het is bovendien mogelijk om deze wachtwoorden automatisch te laten invullen wanneer de gebruiker een inlogscherm op een website of in een app opent. 1Password kan zelf wachtwoorden voor gebruikers verzinnen die lastig te kraken zijn.

Momenteel delen gebruikers al wachtwoorden met elkaar, maar op een onveilige manier, laat de wachtwoordmanager weten. Zij zouden elkaar inloggegevens verschaffen via de mail of via een chat. De nieuwe functie is per direct beschikbaar.

Veilig omgaan met wachtwoorden

Het gebruik van veel sterke – en veel verschillende – wachtwoorden is een belangrijk onderdeel van je online veiligheid. Een sterk wachtwoord bestaat meestal uit minimaal 10 karakters met daarin hoofdletters en kleine letters, een of meerdere getallen en een of meerdere leestekens. Het is verstandig om ieder wachtwoord uniek te maken, en deze dus niet op meerdere sites te gebruiken.

Voor het kraken van wachtwoorden gebruiken hackers vaak dictionairies, waarin veelgebruikte wachtwoorden staan, zoals “wachtwoord” en “abc123”. Aan de hand van deze dictionairies proberen ze op basis van trial-and-error in te loggen op je account. Ook maken hackers gebruik van je persoonlijke informatie, die ze online verzamelen. Wanneer mensen dezelfde wachtwoorden bij verschillende accounts gebruiken, is er dus meer kans op ernstige schade na een hack.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen