Zuckerberg en Sandberg moeten getuigen in privacyzaak

Logo van Meta tegen het filiaal in Menlo Park

Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg moeten getuigen in een federale rechtszaak over het delen van gebruikersgegevens met Cambridge Analytica. Zuckerberg wordt zes uur lang aan de tand gevoeld, Sandberg moet vijf uur lang antwoord geven op vragen van de tegenpartij. De advocaten van Meta noemen het een “doorzichtige poging tot intimidatie”.

Dat meldt persbureau Reuters.

Facebook gestraft voor privacyschandaal Cambridge Analytica

De zaak, aangespannen door een advocatenkantoor in Washington D.C., draait om het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. Het inmiddels opgeheven Britse bedrijf verzamelde in 2014 persoonlijke gegevens van ruim 87 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikers. Cambridge Analytica had daarvoor geen toestemming gevraagd. Toenmalig presidentskandidaat Donald Trump gebruikte deze data bij de presidentsverkiezingen van 2016 om gerichte advertenties en reclamespotjes aan te bieden.

Facebook is hiervoor gestraft door de Federal Trade Commission (FTC). De Amerikaanse toezichthouder legde in juli 2019 het platform een boete van 5 miljard dollar op voor deze privacyschending. Ze nam het Facebook kwalijk dat het er niet in was geslaagd om de privacy en persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen.

Zuckerberg persoonlijk werd destijds vrijgepleit door de FTC. Wel moest hij beloven dat hij in de toekomst de privacy van zijn gebruikers beter zou beschermen. Hij kreeg de opdracht om ieder kwartaal een rapportage op te stellen over wat hij had gedaan om dit te bereiken.

‘Verdienmodel van Facebook bekritiseren’

Het verhaal was daarmee nog niet ten einde. In 2018 spande procureur-generaal Karl Racine een rechtszaak aan tegen Zuckerberg voor zijn aandeel in het privacyschandaal met Cambridge Analytica. Hij noemde deze zaak “het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van het land”.

De rechter beschuldigde Racine ervan “bijna te kwader trouw” te handelen. “U wil dit veranderen van een zaak over Facebook in een zaak over meneer Zuckerberg. Welke waarde voegt het toe om hem bij naam te noemen?”, vroeg de rechter tijdens een hoorzitting afgelopen maart.

Meta zei dat de aantijgingen van Racine niets meer dan een poging waren om “het verdienmodel van Facebook te bekritiseren”.

Zuckerberg wordt urenlang ondervraagd

Naast het traject van Racine loopt er nog een zaak tegen Meta. De advocaten van de aanklagers die een massaclaim hebben ingediend, willen dat Zuckerberg een bedrag van 854.000 dollar betaalt voor zijn aandeel in het privacyschandaal. Volgens de advocaten van Meta is het niets meer dan een “doorzichtige poging tot intimidatie”.

De algemeen directeur en zijn rechterhand Sheryl Sandberg moeten zich binnenkort melden bij de rechtbank van San Francisco om tekst en uitleg te geven. De advocaten van de aanklagers en Meta hebben afgesproken dat Zuckerberg zes uur lang ondervraagd mag worden. Sandberg, Chief Operating Officer (COO) bij Meta, krijgt vijf uur lang vragen over zich heen gestort. De advocaten van de aanklagers mogen Javier Olivan, de man die Sandberg op korte termijn gaat vervangen, drie uur lang het vuur aan de schenen leggen.

Volgens rechtbankdocumenten zijn er tussen nu en 20 september diverse afspraken gemaakt om getuigenverklaringen af te leggen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen