Cambridge Analytica wordt opgeheven na dataschandaal bij Facebook

Cambridge Analytica map

Het bedrijf dat gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen kreeg wordt opgeheven. De oprichter van SCL Group, het moederbedrijf van Cambridge Analytica, maakte dat bekend in een interview met The Wall Street. Ook het moederbedrijf zelf wordt gesloten. Het bedrijf ligt onder vuur naar aanleiding van het dataschandaal, waardoor het klanten verliest en tegen hoge juridische kosten aankijkt. Daarom is besloten om het bedrijf op te heffen.

Ongegronde beschuldigingen

Cambridge Analytica schrijft in een toelichting dat het al maanden het onderwerp is van ongegronde beschuldigingen. Volgens hen heeft het bedrijf alleen maar legale acties uitgevoerd en zijn de methoden die werden gebruikt algemeen geaccepteerd voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Cambridge Analytica probeerde in de laatste weken om hun reputatie te herstellen. Zo zegt het bedrijf dat er niet meer dan 30 miljoen Facebookprofielen in hun handen zijn gevallen en dat de data niet gebruikt zijn voor het manipuleren van de Amerikaanse verkiezingen. Toch is besloten de bedrijven op te heffen vanwege de aanhoudende beschuldigingen.

Archieven moeten bewaard worden

Vanuit een Britse parlementscommissie wordt onderzoek gedaan naar het dataschandaal. De voorzitter van de commissie zegt dat de bedrijven hun archieven niet mogen vernietigen bij het sluiten van de bedrijven. De archieven van Cambridge Analytica en SCL Group zijn namelijk cruciaal voor het onderzoek naar het datamisbruik.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen