Zuckerberg aangeklaagd voor privacyschandaal Facebook

Vrouwe Justitia met weegschaal in de hand en het logo van Facebook op de achtergrond

Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook, wordt aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. Uit “uitgebreid onderzoek” is gebleken dat de topman heeft bijgedragen aan laks toezicht op gebruikersgegevens en het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Partijen als Cambridge Analytica hadden zodoende toegang tot persoonlijke informatie van ruim 87 miljoen gebruikers.

Dat zei openbaar aanklager Karl Racine maandag in een persverklaring, zo meldt persbureau Bloomberg.

Dit moet je weten over het privacyschandaal door Cambridge Analytica

Racine wil Zuckerberg aansprakelijk stellen voor zijn aandeel in het schandaal rondom Cambridge Analytica. Via Facebook verzamelde het Britse bedrijf persoonlijke gegevens van meer dan 87 miljoen gebruikers, zonder dat het daarvoor toestemming vroeg. Bij de presidentsverkiezingen van 2016, deed kandidaat Donald Trump een beroep op de diensten van het bedrijf om zijn verkiezingsspotjes en -boodschappen te richten op Amerikaanse Facebookgebruikers.

Racine noemde het voorval “het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van het land”. Facebook is hiervoor op de vingers getikt door de Federal Trade Commission (FTC). De Amerikaanse toezichthouder legde in juli 2019 het platform een boete van 5 miljard dollar op voor deze privacyschending. Ze nam het Facebook kwalijk dat het er niet in was geslaagd om de privacy en persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen.

Zuckerberg werd destijds vrijgepleit door de FTC. Hij moest er wel persoonlijk voor zorgen dat hij in de toekomst de privacy van zijn gebruikers beter zou beschermen. Hij kreeg de opdracht om ieder kwartaal een rapportage op te stellen over wat hij had gedaan om dit te bereiken.

Racine: ‘Zuckerberg persoonlijk betrokken bij privacyschandaal’

Daarmee is de kous nog niet af. Volgens openbaar aanklager Racine speelde Zuckerberg wel degelijk een rol in het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. Door zijn optreden was het toezicht op gebruikersgegevens “laks”. Ook stelde de CEO en oprichter van Facebook “misleidende privacyovereenkomsten” op. Cambridge Analytica en andere partijen konden zo de hand leggen op persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers. Dat is de uitkomst van “uitgebreid onderzoek”.

“We blijven volharden en hebben het bewijs tot aan de heer Zuckerberg gevolgd”, zo zei Racine maandag in een persverklaring. “Het bewijs toont aan dat de heer Zuckerberg persoonlijk betrokken was bij het falen van Facebook om de privacy en gegevens van zijn gebruikers te beschermen, wat rechtstreeks leidde tot het Cambridge Analytica incident.”

Meta, het moederbedrijf van Facebook, wilde niet reageren op de beschuldigingen van de openbaar aanklager. Eerder omschreef het bedrijf de poging van Racine om het privacyschandaal aan de kaak te stellen “niet veel meer dan een aanval op het verdienmodel van Facebook”.

Openbaar aanklager handelt ‘bijna te kwader trouw’

Het is niet de eerste keer dat Racine Facebook-topman Zuckerberg probeert aan te pakken. In 2018 spande hij een rechtszaak aan tegen Zuckerberg voor zijn aandeel in het privacyschandaal met Cambridge Analytica. De rechter beschuldigde de openbaar aanklager “bijna te kwader trouw” te handelen.

“U wil dit veranderen van een zaak over Facebook in een zaak over meneer Zuckerberg”, zei de rechter tijdens een hoorzitting in maart. “Welke waarde voegt het toe om hem bij naam te noemen? Er is geen opluchting meer voor de consumenten van het district.”

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen