Aankondiging Zoom: We gaan focussen op de verbetering van de privacy en beveiliging

Logo Zoom op gebouw

De algemeen directeur van Zoom heeft een blogpost geplaatst op hun website. In de post zegt hij dat in de komende 90 dagen alle ontwikkeling van nieuwe functies wordt stopgezet. Hierdoor kan de focus verplaatst worden naar het oplossen van de problemen met betrekking tot privacy en beveiliging. Het platform heeft namelijk de afgelopen maand nogal wat problemen gehad.

Bestaande problemen

In de afgelopen maand is het aantal gebruikers van Zoom enorm gegroeid. Het is een van de voornaamste platforms geworden die wordt gebruikt om mensen met elkaar te verbinden tijdens de coronacrisis. Meer dan 90.000 scholen in 20 verschillende landen gebruiken de service om les te geven. Het dagelijks aantal deelnemers in meetings op Zoom is gestegen van 10 miljoen in december naar 200 miljoen in maart.

Maar Zoom heeft al langer last van een aantal beveiligings- en privacy problemen. Vanwege deze problemen heeft vandaag Elon Musks SpaceX al het personeel verboden om nog gebruik te maken van Zoom. Eric S. Yuan, de algemeen directeur van Zoom, heeft uitgelegd dat het originele platform niet is ontworpen voor de mensen die momenteel gebruik maken van de software. Het programma wordt op verschillende manieren getest en ze hebben tijd nodig om de nodig aanpassingen te doen. Daarom heeft Yuan gezegd dat de komende 90 dagen al het werk aan de nieuwe functies wordt neergelegd, zodat er compleet kan worden gefocust op het oplossen van de privacy problemen.

Oplossingen

Zoom heeft meteen een aantal verbeteringen geïntroduceerd. De controversiële “Attendee Attention Tracker” is verwijderd. Er was veel ophef over de functie, die het mogelijk maakte voor een “host” om te zien of het Zoom scherm op de voorgrond was, of niet. Ten tweede is er een nieuwe versie van de iOS app uitgekomen waarin geen data meer wordt gedeeld met Facebook. In de originele privacy statement staat dit ook niet vermeld, wat ook ophef veroorzaakte. Zoom heeft de Privacy voorwaarden herschreven, zodat ze duidelijker en transparanter zijn voor de gebruikers. De nieuwe voorwaarden nemen ook schoolgegevens in bescherming. Daarnaast zijn een aantal default settings voor scholen veranderd.

Ook al zijn deze eerste stappen goed, het betekend niet dat het werk er op zit. Gesprekken op Zoom zijn nog steeds niet voorzien van end-to-end encryptie, ook al verklaarden ze eerder dat dit wel het geval was. Het zou zomaar kunnen dat alle problemen die er momenteel zijn niet kunnen worden opgelost in 90 dagen. Yuan verklaarde immers dat Zoom niet ontworpen is voor de manier waarop het nu gebruikt wordt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen