Ziggo GO blokkeert opnieuw VPN’s

Ziggo bord

Ziggo heeft ervoor gekozen om opnieuw klanten de toegang tot Ziggo GO te ontzeggen wanneer zij gebruikmaken van een VPN. Het kabelbedrijf heeft VPN-gebruikers een tijdje gedoogd, maar lijkt nu weer terug te vallen op het oude beleid. VPNGids.nl heeft een uitgebreid artikel over de verhouding tussen VPN’s en Ziggo. Op de website van Ziggo geven ze de volgende verklaring:

“Gebruik je een VPN-verbinding? Dan werkt de app niet. Via een VPN-verbinding kan de app namelijk niet controleren of je in de EU bent. De Ziggo GO app werkt alleen in de EU.”

Ziggo wil dus kunnen vaststellen of kijkers zich wel écht binnen de EU bevinden. Geen verificatie? Geen toegang tot Ziggo GO-content.

De blokkadelijst

Het beleid van Ziggo is dat zij in principe VPN’s blokkeren in combinatie met Ziggo GO. Ziggo heeft alleen de rechten om binnen de EU content af te spelen via Ziggo GO en ze beschermen die rechten door mensen buiten de EU te weren. Ziggo wil ook geen uitleg geven over hoe ze die rechten precies beschermen of welke VPN-diensten zij blokkeren.

We kunnen er logischerwijze vanuit gaan dat Ziggo een blokkadelijst voor VPN-providers hanteert. Als jouw VPN-provider op die lijst staat, zul je waarschijnlijk helaas geen Ziggo GO (of Ziggo Sport) kunnen kijken terwijl je de VPN aan hebt staan. De blokkades worden hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door IP-adressen van exit nodes toe te voegen aan een zwarte lijst. Deze lijst wordt continu uitgebreid omdat er constant nieuwe VPN-servers met andere IP-adressen worden toegevoegd en er ook steeds nieuwe VPN-providers op de markt komen. Het is in zekere zin dus een kat- en muisspel tussen VPN-providers en Ziggo.

Ziggo heeft echter nog lang niet alle IP-adressen van alle VPN-providers geblokkeerd. Het zou dus kunnen dat je via jouw VPN-provider toch een IP-adres binnen de EU kunt vinden waarmee je alsnog Ziggo GO kunt kijken. Een voorbeeld hiervan is NordVPN. Tot op heden werkt deze provider prima wanneer je een server binnen de EU kiest.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
  1. Helaas werkt NordVPN inmiddels ook niet meer

    • Het kan zijn dat Ziggo inderdaad ook VPN-servers van NordVPN blokkeert. Vaak wil het helpen om andere NordVPN-servers binnen Europa te proberen. Ook met, bijvoorbeeld, een Italiaanse server zou je namelijk toegang moeten krijgen tot Ziggo GO, en de kans is stukken groter dat de IP-adressen van die servers niet geblokkeerd worden. Probeer dus vooral zoveel mogelijk verschillende servers uit tot je iets tegenkomt dat werkt.

Een reactie plaatsen