YouTube logo op smartphone met op de achtergrond de desktopversie van YouTube op een laptop

YouTube wil gaan vragen om ID-kaart of creditcard voor leeftijdsverificatie

Laatst bijgewerkt: 23 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 19 seconden

YouTube wil gebruikers gaan vragen om een geldig identiteitsbewijs of een geldige creditcard om te verifiëren of iemand boven de 18 is. Dat geeft YouTube aan in een blogpost op hun eigen site.

“Als onze systemen niet in staat zijn om vast te stellen dat een kijker boven de leeftijd van 18 jaar is, zullen we hen vragen om een geldig identiteitsbewijs of een creditcard te verstrekken om hun leeftijd te verifiëren.”, aldus YouTube.

Nieuwe leeftijdsverificatie een gevolg van Europese regelgeving

YouTube geeft aan dat de regelgeving in overeenstemming is met de Audiovisual Media Services Directive (AVMSD) van de Europese Unie. Dit zijn richtlijnen voor audiovisuele mediadiensten. “Als onderdeel van dit proces kan aan sommige gebruikers worden gevraagd om extra bewijst van leeftijd aan te leveren wanneer zij proberen volwassen content te bekijken” geeft YouTube aan.

Het is dus niet zo dat alle gebruikers in de Europese Unie dit dienen te doen. Enkel in gevallen waarbij de systemen van YouTube niet zeker zijn van de leeftijd van een gebruiker, kan YouTube om dergelijke verificatie vragen.

YouTube gaat AI gebruiken om leeftijdsbeperkingen toe te passen

Tot nu toe werden leeftijdsbeperkingen op YouTube bepaald door de content creators zelf en het Trust & Safety team van YouTube. In de toekomst willen ze meer gaan leunen op machine learning om video’s te beoordelen en eventuele leeftijdsbeperkingen toe te passen. Uploaders zouden vervolgens in beroep kunnen gaan bij YouTube mochten zij het niet eens zijn met deze beperkingen.

Ook heeft YouTube zijn policy pages met betrekking tot Age-restricted content aangepast om rekening te houden met deze veranderingen. “Omdat ons gebruik van technologie zal resulteren in meer video’s met leeftijdsbeperkingen, heeft ons beleidsteam deze gelegenheid aangegrepen om opnieuw te bekijken waar we de grens trekken voor leeftijdsbeperkte content”.

YouTube verwacht dat de nieuwe richtlijnen geen probleem zullen vormen voor uploaders die deel uitmaken van het YouTube Partner Program. Ze gaan er van uit dat video’s die in de toekomst zullen worden bestempeld als 18 plus nu toch al niet voldoen aan de adverteerdersrichtlijnen en daarom nu ook al weinig of geen advertenties hebben. De nieuwe richtlijnen gaan daar niks aan veranderen, volgens YouTube.

Leeftijdsbeperkte video’s niet meer beschikbaar op sites buiten YouTube

Om te waarborgen dat video’s met een leeftijdsbeperking niet op andere sites worden gedeeld en daardoor toch worden gezien door kijkers die jonger zijn dan 18 jaar gaat YouTube ervoor zorgen dat deze video’s alleen te zien zijn op de site van YouTube zelf. Om de video’s te zien moet een gebruiker op de site van YouTube zelf zitten, aangemeld zijn en een account hebben waarvan duidelijk is dat de gebruiker ouder is dan 18.

Omdat je ingelogd moet zijn om deze inhoud te bekijken is het onwaarschijnlijk dat een VPN gebruikt kan worden om deze YouTube video’s toch beschikbaar te maken.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen