Hakcer die een server probeert te kraken

XS4ALL: ‘Kennis van Nederlanders over cybersecurity laat te wensen over’

Laatst bijgewerkt: 3 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 52 seconden

Malware, botnet, DDoS-aanval, datalek: als je deze termen laat vallen, dan heeft een grote groep Nederlanders geen flauw benul waar je het over hebt. Dit soort woorden, die betrekking hebben op cybersecurity, informatiebeveiliging en privacy, zijn niet algemeen ingeburgerd in ons land. Zo weet 81 procent van de Nederlanders bijvoorbeeld niet wat een botnet is.

Dat blijkt uit onderzoek van XS4ALL onder meer dan duizend Nederlanders, zo schrijft het bedrijf in een persbericht dat per e-mail is verstuurd.

Kennisniveau van Nederlanders over cybersecurity en privacy niet al te best

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybercrime, cybersecurity en privacy. Daarbij laten we om de haverklap een term als ‘botnet’, ‘phishing’ en ‘DDoS-aanval’ vallen. Voor degenen die niet bekend is met dit soort termen, leggen we kort uit wat het precies is. Onze berichten zijn dan ook goed te lezen voor zowel leken als mensen die bekend zijn met deze materie.

Ondanks de uitleg die wij en andere tech- en securitysites geven bij actuele gebeurtenissen, vinden de meeste Nederlanders het ontzettend moeilijk om uit te leggen wat dit soort woorden betekenen. Dat blijkt uit een peiling van XS4ALL. De provider wilde weten hoe het gesteld is met het kennisniveau van Nederlanders op het gebied van cybersecurity en privacy. Niet al te best, zo blijkt wel weer.

Botnet, juice jacking en andere onbekende terminologie

Van de ruim duizend respondenten weet 82 procent niet wat een botnet is. Ter verduidelijking: een botnet is een omvangrijk netwerk van geïnfecteerde apparaten waar hackers en cybercriminelen de controle over hebben, vaak zonder dat de eigenaar daar erg van heeft. Degene die het netwerk aanstuurt wordt ook wel een botmaster genoemd. De geïnfecteerde computers staan bekend als ‘zombies’. Botnets worden gebruikt om servers en websites uit de lucht te halen (DDoS-aanval), spam te verspreiden, persoonlijke of andere gevoelige informatie te verzamelen en verkopen, of om kwaadaardige software (malware) te verspreiden.

Andere termen waarvan Nederlanders geen benul hebben wat het is, zijn juice jacking, portscan, social engineering, spoofing en keylogger. Vier van de tien ondervraagden (41 procent) weet niet wat een DDoS-aanval is. Bij 38 procent van de respondenten gaat het duizelen als ze het woord ‘malware’ horen. Een kwart van de Nederlanders zegt nog nooit van het woord ‘datalek’ te hebben gehoord.

Onderstaand figuur geeft een overzicht van de tien meest onbekende fenomenen op het gebied van cybersecurity en privacy.

XS4ALL top 10 van moeilijke termen op het gebied van cyberecurity en privacy

Bron: XS4ALL

‘Bewustwording van cyberdreigingen is van groot belang’

Arjan van Hattum, security officer bij XS4ALL, staat hier niet van te kijken. “Het is logisch dat Nederlanders niet dagelijks bezig zijn met deze termen en soms kan het best ingewikkeld zijn”, zo vertelt de beveiligingsdeskundige.

Hij maakt zich meer zorgen over het gegeven dat veel Nederlanders niet bekend zijn met termen die regelmatig in het nieuws worden gebruikt. “Termen als malware, DDoS-aanvallen en datalek zijn echt al wel een tijdje in omloop. Het zou mooi zijn als iedereen in ieder geval op de hoogte is en potentieel gevaar als zodanig kan betitelen. Dat maakt adequaat ingrijpen als het nodig is ook makkelijker”, aldus Van Hattum.

De securityexpert hoopt dat het onderzoek van XS4ALL bijdraagt aan het vergroten van de kennis en bewustwording van digitale dreigingen. Dat is volgens hem belangrijk. “Vandaag de dag speelt ons leven zich voor het overgrote deel online af. Zowel privé als zakelijk maken we in steeds grotere mate gebruik van het World Wide Web. Het is daarom belangrijk dat men bewuster wordt van de verschillende gevaren die zich online voordoen”, zo zegt Van Hattum.

Nederlanders vinden dat ze voldoende kennis bezitten over online veiligheid

De uitkomsten van het onderzoek van XS4ALL staat haaks op de bevindingen van Motivaction International. De marktonderzoeker publiceerde begin oktober een rapport over de kennis, houding en gedrag van Nederlanders op het gebied van online veiligheid. Twee derde van de ondervraagden zei dat hij de nodige kennis heeft van dat vlak. Eén op de elf gaf aan dat zijn of haar kennis over het onderwerp niet toereikend is.

Verder staat er in het rapport dat de helft van de Nederlanders niet bang is om het slachtoffer te worden van hackers of cybercriminelen. De meesten treffen maatregelen om kwaadwillenden buit te deur te houden. Betalen voor veiligheidsdiensten en beveiligingspakketten als antivirussoftware, wachtwoordmanager of cloudopslag gaat de meeste Nederlanders een stap te ver.

Tot slot is maar liefst 83 procent van de ondervraagden bekend met het fenomeen phishing. Bijna iedereen (98 procent) zegt zonder moeite phishingberichten te herkennen. Aangezien phishing jaarlijks miljoenen euro’s aan schade oplevert, durven wij deze bewering in twijfel te trekken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen