WhatsApp voegt opnieuw functie toe om misinformatie tegen te gaan

Vrouw telefoon whatsapp

Twee weken geleden voegde WhatsApp al twee functies toe aan zijn software die de verspreiding van misinformatie tegen moeten gaan. Nu is er een derde functie. Er komt een nieuwe beperking op hoe vaak een bericht kan worden doorgestuurd.

Verspreiding van nepnieuws tegengaan

WhatsApp zegt dat er tijdens de coronacrisis meer dan ooit gebruikt wordt gemaakt van de app. Aangezien mensen niet meer bij elkaar over de vloer komen, moet er op een andere manier gecommuniceerd worden. Maar het bedrijf heeft ook vastgesteld dat het aantal doorgestuurde berichten enorm is toegenomen. Dit zou kunnen betekenen dat veel berichten met misinformatie heel vaak worden doorgestuurd. WhatsApp wil deze verspreiding tegengaan.  Het bedrijf presenteert een nieuwe beperking op het aantal mensen waarnaar een bericht kan worden doorgestuurd.

Deze beperking is een aanpassing van degene die in januari 2019 wereldwijd werd doorgevoerd. Destijds limiteerde WhatsApp het aantal ontvangers van een bericht tot vijf. Nu passen ze dit limiet aan. Vanaf nu kunnen berichten maar naar één persoon tegelijk worden doorgestuurd. Een bericht krijgt het label ‘doorgestuurd bericht’ wanneer deze meer dan vijf keer naar een ander is gestuurd.

Het bedrijf kan nepnieuws niet veel gerichter tegen gaan omdat de app is voorzien van end-to-end encryptie. Dit betekend dat WhatsApp de inhoud van de doorgestuurde berichten niet kan lezen. Daarom krijgt een bericht, na vijf keer doorgestuurd te zijn, een label. De ontvanger moet dan bepalen of de informatie in het bericht klopt.

Facebooks invloed tijdens crisis

WhatsApp, die natuurlijk in het bezit is van Facebook, hoopt dat ze de verspreiding van misinformatie kunnen vertragen met de invoering van deze beperkingen. Dit is een nieuw virus, dus mensen weten er niet veel over. Veel zullen alle informatie die ze krijgen toegestuurd meteen geloven. Dit zou kunnen betekenen dat mensen de verkeerde maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Dit is echter niet de enige stap die Facebook zet in de strijd tegen het coronavirus. Facebook probeert de gegevens over hun gebruikers voor een goed doel in te zetten. Het bedrijf maakt de gegevens beschikbaar voor onderzoekers, zodat zij gerichter te werk kunnen gaan in het gevecht tegen Covid-19 en daardoor meer levens kunnen redden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen