Persoon op telefooon met WhatsApp

Nieuwe functies WhatsApp helpen misinformatie corona tegengaan

Laatst bijgewerkt: 18 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 15 seconden

Het bekende berichtenplatform WhatsApp voegt twee functies aan zijn software toe die de verspreiding van misinformatie over het coronavirus moeten tegengaan. Allereerst is er nu de mogelijkheid direct via WhatsApp informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te krijgen. Daarnaast werkt het bedrijf aan een functie die je in staat stelt direct informatie op Google op te zoeken over doorgestuurde berichten.

Veel nepnieuws doorgestuurd via WhatsApp

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de hoeveelheid nepnieuws op WhatsApp ontzettend gegroeid.  Het doorsturen van berichten is op WhatsApp binnen een paar klikken gedaan. Lijkt een bericht erg schokkend of dringend? Dan zijn de ontvangers geneigd om dit meteen met vrienden en familie te delen. Ze hebben het zelf immers van een ‘betrouwbare bron’ gekregen, zoals de buurman of een familielid. Deze informatie is echter vaak volledig nep.

In de berichten worden tips en adviezen gegeven die helemaal niet van artsen afkomstig zijn. Als gevolg lieten veel mensen bijvoorbeeld op 22 maart al hun ramen dicht omdat hen via WhatsApp was verteld dat de overheid desinfecterende spray over de huizen zou spuiten. Deze berichten zijn niet echt en zorgen voor veel misinformatie. Om daar iets aan te doen stelde WhatsApp in januari vorig jaar een doorstuurlimiet in. Berichten kun je sindsdien niet meer aan twintig man doorsturen, maar slechts vijf. Nepnieuws verspreiden wordt op die manier een stuk lastiger gemaakt.

WhatsAppen met de Wereldgezondheidsorganisatie

WhatsApp wil de verdere verspreiding van dit nepnieuws tegengaan door nieuwe functies te introduceren. Eén daarvan is al aanwezig. Je hebt namelijk vanaf nu de mogelijkheid om direct in contact te komen met de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO). Hiervoor is een automatische account aangemaakt die veel vragen kan beantwoorden. Door nummers te kiezen uit het keuzesysteem dat ze je sturen, kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in het aantal slachtoffers dat corona heeft gemaakt, tips lezen over hoe je jezelf kunt beschermen en mythes inzien die op dit moment circuleren. Helaas is dit account tot nu toe enkel in het Engels beschikbaar. Hierdoor kunnen de officiële adviezen iets verschillen van de adviezen van de Nederlandse overheid.

Nepnieuws of niet? Even Googlen

De tweede functie die WhatsApp gaat introduceren, is de optie om een bericht direct op Google op te zoeken. Als je een bericht op het platform krijgt doorgestuurd, zul je daarnaast een vergrootglas afgebeeld zien staan. Wanneer je hierop klikt, wordt er automatisch naar de inhoud van het bericht gegoogled. Dit maakt het sneller en gemakkelijker om uit te zoeken of een doorgestuurd bericht daadwerkelijk de waarheid vertelt. Deze functie is nog niet voor iedereen beschikbaar: je hebt de meeste kans het vergrootglas naast je doorgestuurde berichten te zien als je de laatste, geüpdatete versie van WhatsApp gebruikt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen