Persoon Gebruikt WhatsApp op Smartphone

Whatsapp krijgt tijdelijk verbod op delen van data

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

Op aandringen van de Europese privacyautoriteiten stopt Whatsapp in de EU tijdelijk met het delen van data met Facebook.

Sinds augustus 2016 werkt Whatsapp nauw samen met moederbedrijf Facebook om zo gericht te kunnen adverteren en passende vriendensuggesties te kunnen doen. Gebruikers van Whatsapp moesten hiervoor akkoord gaan met nieuwe algemene voorwaarden en konden afscheid nemen van de privacy. Dat dit niet in goede aarde zou vallen was te verwachten. Bij de Europese privacyautoriteiten schoot het echter zo erg in het verkeerde keelgat, dat zij nu actie ondernemen.

Verbod voor alle Europese landen

In oktober was het Duitsland die bezwaar maakte tegen het delen van data met Facebook. Vorige week volgde het Verenigd Koninkrijk. Daar gingen de betrokken partijen akkoord met een tijdelijke pauze. Whatsapp en Facebook konden dus haast niet anders dan ook gehoor geven aan het verzoek van de Europese waakhonden om het delen van data in alle Europese landen tijdelijk te stoppen.

Hoe nu verder?

Hoe lang het delen van data tussen Whatsapp en Facebook stopt is nog niet bekend. Alle privacyautoriteiten van EU-lidstaten zijn verenigd in de Artikel 29-werkgroep. Zij zullen volgende week met Facebook en Whatsapp om de tafel gaan zitten om de situatie en de verdere procedure te bespreken. Met de gebruiker in het oog, willen de Europese autoriteiten duidelijkheid scheppen. Zij zullen hiervoor naar verwachting betere afspraken maken over het delen van de data en de mogelijkheid voor gebruikers om dit uit te kunnen schakelen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past