WhatsApp in App Store op smartphone

WhatsApp gaat accountinformatie delen met Facebook (hoe uit te schakelen)

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuut, 35 seconden

Sinds enkele dagen heeft Facebook de mogelijkheid gekregen om de account informatie van whatsapp gebruikers in zijn dienst te integreren. Facebook nam whatsapp in februari 2014 over en zwoor daarbij plechtig dat de gegevens van beide diensten niet gecombineerd zouden worden, dit blijkt helaas een leugen te zijn geweest. Gelukkig is er een mogelijkheid om het delen van deze gegevens uit te zetten.

Voor het eerst in vier jaar en sinds te zijn overgenomen door Facebook, heeft WhatsApp de algemene voorwaarden van zijn dienst, evenals de privacy policy gewijzigd. Een deel van deze wijzigingen omvatten het feit dat WhatsApp uw accountgegevens gaat delen met Facebook om er voor te zorgen dat er beter op de persoon gerichte advertenties aangeboden kunnen worden.

Tijdens het installeren van de laatste WhatApp update wordt je gevraagd akkoord te gaan met deze voorwaarden. Indien je dit hebt gedaan geeft WhatsApp je 30 dagen de mogelijkheid deze keuze terug te draaien. Bijzonder dat dit na 30 dagen niet meer mogelijk zal zijn, ik verwacht dat WhatsApp (en dus Facebook) hierover nog op de vingers zullen worden getikt.

Welke informatie wordt gedeeld met Facebook?

De bijgewerkte WhatsApp FAQ-pagina zegt dat het telefoonnummer dat u gebruikt voor WhatsApp met Facebook gedeeld zal worden, evenals de laatste keer dat u whatsapp hebt gebruikt.

Dankzij de end-to-end encryptie, zal Facebook niet in staat om uw berichten, foto’s of andere media in te zien. Alleen jij en de persoon waar je de berichten naar stuurt zullen de informatie kunnen inzien. En alle informatie die wordt gedeeld door WhatsApp zal niet openbaar zichtbaar voor iedereen met behulp van Facebook. Betekenis, als WhatsApp deelt uw telefoonnummer met Facebook, zal het niet in het veld Telefoonnummer invullen op je profiel en maken het zichtbaar voor iedereen.

Waarom wordt uw informatie gedeeld?

De FAQ-pagina zegt dat het delen van uw gegevens met Facebook zal helpen de twee bedrijven beter te “coordinere”. De bewering is dat het zal helpen in “de strijd tegen spam en misbruik” en voor “het verbeteren van uw ervaringen binnen [Facebook haar] diensten” door middel van gerichte advertenties. Hoe je telefoonnummer dit mogelijk zou maken wordt niet duidelijk gemaakt.

Krijg ik advertenties op WhatsApp?

WhatsApp is aan het zoeken naar manieren om bedrijven te laten communiceren met (potentiële?)klanten. Dit zal mogelijk kunnen leiden tot reclame van deze bedrijven. Er zijn momenteel geen plannen bekend tot het actief voorschotelen van advertenties.

Hoe zorg ik dat WhatsApp mijn gegevens niet met Facebook deelt?

WhatsApp biedt (de eerste 30 dagen na het accepteren van de voorwaarden) de mogelijkheid om je uit te schrijven voor het delen van gegevens tussen whatsapp en facebook. De vraag is natuurlijk of er daarna werkelijk geen informatie gedeeld wordt, maar daar zullen wij waarschijnlijk nooit zekerheid over hebben..

  1. Open WhatsApp op je telefoon.
  2. Op Android, tikt u op de “actie knop” in de rechterbovenhoek en selecteer Instellingen.
    Op iOS, tikt u op het tabblad Instellingen in de rechter benedenhoek.
  3. Selecteer Account.
  4. Zet de slider met “Deel mijn account informatie”op de uit-stand (grijs ipv groen).
  5. Accepteer je keuze door op “niet delen” te drukken bij de pop-up die verschijnt
Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past