Duitse vlag voor Reichstag

Duitsland beveelt Facebook te stoppen met het verzamelen van WhatsApp gegevens

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De Duitse data beschermingsautoriteit steekt een stokje voor de recente privacy aanpassingen die door Facebook gemaakt werden t.a.v. het gebruik van WhatsApp data en eist dat de huidige data die WhatsApp met Facebook heeft gedeeld verwijderd wordt. Dit geldt helaas alleen voor Duitse onderdanen.

Facebook kondigde 2 maanden geleden (Augustus 2016) aan  dat ze data van de meer dan één biljoen gebruikers van Whatsapp ( waaronder telefoonnummers) ging delen met het Facebook sociale netwerk platform om zo gerichtere advertenties te kunnen spammen. Facebook gaf de WhatsApp gebruikers voor een beperkte tijd de mogelijk om het gebruik van deze data voor advertentiedoeleinden te blokkeren, maar gaf geen mogelijkheid om ervoor te kiezen dat WhatsApp en Facebook geen data mogen uitwisselen.

De commissaris voor “Data Protection and Freedom”stelde dat Facebook “geen toestemming heeft verkregen van de WhatsApp gebruikers en ook geen juridische toestemming heeft om deze data tussen de twee diensten uit te wisselen.

Daarnaast werd Facebook er terecht op gewezen dat ze bij de aankoop van WhatsApp expliciet hadden aangegeven nooit gebruikersdata uit te zullen wisselen.

De commissaris heeft Facebook bevolen alle data te verwijderen dat ze van de WhatsApp dienst ontvangen heeft. Deze eis geldt alleen voor Duitsers.

Facebook reageerde dat ze de commissaris zullen uitleggen dat hetgeen zij doen niet in strijd is met de wet.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past