VVD wil opheldering over kwestie VoetbalTV en Autoriteit Persoonsgegevens

VVD wil opheldering over kwestie VoetbalTV en Autoriteit Persoonsgegevens

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 51 seconden

De VVD wil weten hoe het zit tussen enerzijds VoetbalTV en anderzijds de Autoriteit Persoonsgegevens. Kamerleden Rudmer Heerema en Tobias van Gent willen van Martin van Rijn en Sander Dekker, respectievelijk de minister voor Medische Zorg en minister voor Rechtsbescherming, weten waarom de toezichthouder in Nederland strenger optreedt in vergelijking met andere Europese landen. Ook willen ze van de bewindspersonen weten of ze bereid zijn om in gesprek te gaan met de privacywaakhond om de kwestie op te lossen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die maandag zijn ingediend door de VVD.

Over VoetbalTV en privacy issues

In een notendop: VoetbalTV is een platform dat trainingen en wedstrijden van het amateurvoetbal live volgt en uitzendt. Daarvoor worden slimme camera’s gebruikt. Deze volgen nauwlettend wat er zich op het voetbalveld en aan de zijlijnen afspeelt. Liefhebbers en trainers kunnen voetbalwedstrijden en doelpunten op ieder moment terugkijken, bijvoorbeeld om het spektakel nog eens te bewonderen of de wedstrijd te analyseren.

Toen de Autoriteit Persoonsgegevens lucht kreeg van het platform, stelde ze direct vragen over de privacy van voetbalspelers. Welke beelden worden opgeslagen? Hoelang blijven deze beschikbaar? Mag dit allemaal zomaar? Kunnen spelers bezwaar maken dat er beelden van hem worden gemaakt? En ga zo maar door. Eind 2018 deed de privacywaakhond onderzoek naar VoetbalTV en kwam met een negatief advies op de proppen over de verwerking van persoonsgegevens.

VoetbalTV was het niet eens met deze uitspraak en probeert naar eigen zeggen al anderhalf jaar met de Autoriteit Persoonsgegevens over de kwestie te praten. Het oordeel aanvechten is onmogelijk, omdat de toezichthouder geen consequenties bekend heeft gemaakt. Het voetbalplatform kan door de kwestie momenteel geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsoren. In een uiterste poging om de privacywaakhond ertoe te bewegen actie te ondernemen stapt VoetbalTV naar de rechter.

Strikte naleving AVG

Deze ‘soap’ is voor de VVD aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. Rudmer Heerema en Tobias van Gent herinneren minister Van Rijn eraan dat hij in de privacykwestie met de KNLTB zei dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voorgaat op het nationale recht. De Kamerleden willen van hem en minister Dekker weten waarom de Autoriteit Persoonsgegevens de AVG strikter interpreteren dan de toezichthouders in andere Europese landen. Daar is het volgens de Kamerleden namelijk wel toegestaan om programma’s als VoetbalTV uit te zenden. Tevens willen ze van de verantwoordelijke ministers weten of zij het wenselijk vinden dat de AVG in ons land “strikter wordt toegepast” dan in andere Europese landen.

Rechtseenheid

De VVD-Kamerleden vragen zich af of het niet wenselijk dat er meer rechtseenheid of harmonisatie is van de interpretatie van de Europese privacywetgeving. Nu is het zo dat ieder land een toezichthouder heeft dat controleert of bedrijven en instanties zich aan de regels in de AVG houdt. Sommige artikelen in de AVG zijn bewust breed geformuleerd zodat toezichthouders hun eigen afweging kunnen maken. Dit geeft hen vrijheid, maar leidt ook tot andere handhavingsregels. De Kamerleden horen graag van de ministers of zij denken dat er momenteel voldoende afstemming plaatsvindt tussen de nationale toezichthouders. Daarnaast willen ze weten of de ministers bereid zijn om het thema rechtseenheid met de Autoriteit Persoonsgegevens te bespreken.

Tot slot zien de Kamerleden graag dat de ministers een bemiddelende rol spelen in het conflict tussen VoetbalTV en de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze willen weten of de ministers zowel met VoetbalTV als de toezichthouder (afzonderlijk) om tafel gaan om te kijken hoe de ontstane situatie opgelost kan worden.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen