VoetbalTV klaagt ‘besluiteloze’ Autoriteit Persoonsgegevens aan

VoetbalTV klaagt ‘besluiteloze’ Autoriteit Persoonsgegevens aan

Laatst bijgewerkt: 5 juni 2020
Leestijd: 4 minuten, 10 seconden

VoetbalTV klaagt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan. Het bedrijf dat voetbalwedstrijden van amateurteams streamt is de “eindeloos lange wachttijden” van de toezichthouder meer dan zat. Ze probeert al anderhalf jaar in gesprek te gaan met de AP over privacyissues, zonder succes. Nu het doek dreigt te vallen start VoetbalTV een juridische procedure.

Dat lezen we in het persbericht van VoetbalTV.

Achtergrond VoetbalTV

VoetbalTV is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol. Het platform, dat sinds 2017 bestaat, zendt live wedstrijden uit in het amateurvoetbal via slimme camera’s. De camera’s volgen automatisch de wedstrijd en acties van de spelers op het veld. Zowel tijdens als na afloop van de wedstrijd kunnen voetballers, trainers en supporters de mooiste acties en doelpunten op hun gemak terugkijken. Het is de bedoeling om jaarlijks 80.000 voetbalwedstrijden van meer dan 150 amateurclubs te verslaan.

De honderden slimme camera’s die geïnstalleerd moesten worden om VoetbalTV mogelijk te maken, riepen vrijwel direct vragen op over de privacy van voetbalspelers bij de AP. Welke beelden worden opgeslagen? Hoelang blijven deze beschikbaar? Mag dit allemaal zomaar? Kunnen spelers bezwaar maken dat er beelden van hem worden gemaakt? En zo had de privacywaakhond nog veel meer vragen. Daarom startte ze in december 2018 een onderzoek naar de activiteiten van het platform. Uiteindelijk kwam de AP met een negatief advies over de verwerking van de persoonsgegevens.

Onzekerheid

VoetbalTV is het daar niet mee eens en wil het oordeel van de AP aanvechten. Dan kan alleen niet, omdat de toezichthouder eventuele consequenties niet bekendmaakt. Volgens VoetbalTV heeft de AP meerdere malen haar eigen termijnen heeft laten verstrijken. Daardoor kan het bedrijf geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors. Omdat de toekomst zo onzeker is, heeft VoetbalTV in de afgelopen maanden tweederde van zijn personeel op straat moeten zetten. En als het zo doorgaat, dan dreigt het doek te vallen op 1 september 2020.

Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV, is niet te spreken over de AP. “We hebben meermaals de urgentie aangegeven bij de AP. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken. Wij willen zo snel mogelijk met de AP in gesprek over wat er wél kan, iets wat we al 1,5 jaar proberen. Ze behoren namelijk ook een voorlichtende rol te hebben. Wij hebben begrip voor hun problemen getoond, maar door helemaal niets te doen laten ze een jonge onderneming twee jaar na de start langzaam kapotgaan. Zo’n houding is gezien de druk op de economie ook niet te verantwoorden.”

Corona

Door het coronavirus is het professioneel en amateurvoetbal momenteel aan banden gelegd. Als de versoepeling doorgaat, dan mogen de clubs vanaf 1 september weer het veld op. Hoogstwaarschijnlijk nog wel zonder publiek. Volgens Ronald Nijsen, voorzitter van voetbalclub WV-HEDW uit Amsterdam, is VoetbalTV juist dan harder dan ooit nodig. “VoetbalTV zou dan juist uitkomst bieden aan de families, vrienden en supporters die niet bij de wedstrijden mogen zijn. Het zou dubbel wrang zijn mocht VoetbalTV dan niet meer bestaan.”

“Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving. Wij voelen ons daarbij gesteund door privacy experts en juristen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een rechter de AP zou terugfluiten als we hun besluit konden aanvechten”, aldus Maarten Hoffer.

‘Gerechtvaardigd belang’

Volgens privacyexpert Frederike van der Jagt dreigt VoetbalTV de dupe te worden van de besluiteloosheid van de AP. Volgens haar lijkt het bedrijf tevens “speelbal te worden van een nieuwe uitleg die de AP sinds kort geeft aan het begrip ‘gerechtvaardigd belang’, één van de grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens in de AVG”. Zo staat er op de website van de AP dat een bedrijf zich niet kan beroepen op een ‘gerechtvaardigd belang’ als het gaat om een puur commercieel belang  of winstmaximalisatie.

Volgens Van der Jagt staat deze definitie haaks op eerdere uitspraken van de AP, jurisprudentie en uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie. ““De Europese uitleg van het begrip ‘gerechtvaardigd belang’ is namelijk dat een belang gerechtvaardigd is, als dit belang legitiem is. Dat wil zeggen: niet in strijd met de wet. En VoetbalTV heeft meerdere legitieme belangen, zoals haar eigen belang om als media-onderneming voetbalbeelden te kunnen verspreiden, en de belangen van voetbalclubs, hun trainers, spelers en fans om wedstrijden op afstand en/of op een later tijdstip te kunnen bekijken. De AVG hoeft aan innovatie niet in de weg te staan. ”

Volgens de privacykenner geeft VoetbalTV spelers meer controle over de verwerking van hun persoonsgegevens. Ze kunnen hiertegen namelijk bezwaar maken. Dat kan niet als een supporter langs de zijlijn met zijn smartphone beelden maakt en deze zonder toestemming online zet. Van der Jagt meent dat een videoplatform voor amateurvoetbal mogelijk is. “Het is aan de AP om duidelijkheid te beiden over de voorwaarden waaronder, in overleg met de markt.”

Zolang de rechtszaak en het onderzoek naar VoetbalTV lopen, wil de AP niets kwijt over de kwestie.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen