TikTok logo op een smartphone

Vijf Egyptische TikTok’ers veroordeeld tot twee jaar celstraf

Laatst bijgewerkt: 28 juli 2020
Leestijd: 3 minuten, 50 seconden

Vijf jonge vrouwen in Egypte hebben ieder twee jaar celstraf gekregen van de rechtbank voor het plaatsen van ‘onfatsoenlijke video’s’ op TikTok. Volgens de rechtbank schonden de vrouwen met hun video’s de “normen en waarden van de Egyptische samenleving”. Naast een gevangenisstraf moeten de dames tevens meer dan 16.000 euro boete betalen, per persoon. De advocaat van de vrouwen zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Dat zegt de Egyptische staatsomroep Al-Ahram, zo weet de NOS.

‘TikTok influencers waren onfatsoenlijk en losbandig’

De celstraffen en torenhoge boetes maken onderdeel uit van een campagne van de Egyptische overheid om op te treden tegen de ‘losse moraal’ van influencers op social media. Het is de eerste keer dat de rechtbank een vonnis velt tegen populaire TikTok-gebruikers in Egypte. Volgens de Nederlands-Egyptische journaliste Hassnae Bouazza was dit te verwachten. “Het is een behoorlijk Egyptische traditie om vrijgevochten vrouwen op te sporen en aan te klagen onder het mom van zedelijkheid en fatsoen. Eerst waren het actrices en zangeressen, nu ook jonge vrouwen die zich online manifesteren. Het hoort bij de voortdurende repressie”, aldus Bouazza.

Eén van de vrouwen die werd gearresteerd, is de 20-jarige Hossam. Met 1,3 miljoen volgers op TikTok is zij een enorme influencer. Zij werd in april opgepakt omdat ze een video had gepost waarin ze zei dat vrouwen geld konden verdienen door voor haar te werken. Ze werd aangeklaagd voor het aanmoedigen van jonge vrouwen om mannen te ontmoeten en vriendschappen met hen op te bouwen.

Een andere Egyptische TikTok beroemdheid is Al-Adham. Zij heeft twee miljoen volgers op het Chinese sociale netwerk en Instagram. Haar satirische foto’s en video’s worden bestempeld als onfatsoenlijk en losbandig, wat strafbaar is in Egypte. Drie andere vrouwen werden gearresteerd, omdat ze de TikTok celebraties hielpen bij het onderhouden van hun kanalen.

De rechtbank veroordeelde de vrouwen tot een celstraf van twee jaar. Daarbovenop moeten ze ieder een boete van omgerekend 16.000 euro betalen. Hun advocaat heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

‘Campagnes dragen bij aan verspreiden van bewustzijn’

Een handjevol activisten is een campagne gestart om de vrouwen vrij te krijgen. Met een Arabische hashtag vragen ze aandacht voor de zaak. Ook is er een petitie opgezet die inmiddels ruim 1.600 keer is ondertekend. Hoewel de impact momenteel nog beperkt is, denkt Bouazza dat het activisme wel degelijk zin heeft. “Stilte is stilstand en een acceptatie van de status quo. Zolang men in opstand komt, betekent dat dat men het niet pikt en draagt het bij aan verspreiding van bewustzijn”, aldus de journaliste.

TikTok is megapopulair

In september 2017 lanceerde het Chinese ByteDance de app Music.ly. Met de app kunnen gebruikers -veelal jonge kinderen en pubers- korte video’s van drie tot vijftien seconden opnemen en delen met de wereld. Meestal zijn het humoristische video’s, of korte clips waarin men hun dansmoves laten zien of playbacken.

In augustus 2018 ondergaat Music.ly een naamsverandering: vanaf dat moment heet de app TikTok. Vanaf dat moment zit de app in de lift. Volgens de laatste schattingen telt TikTok wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers. Ons land telt zo’n 3,5 miljoen TikTok’ers. Volgens de statistieken bekijken zij maandelijks 12,3 miljard video’s op het platform.

Ook in Egypte neemt de populariteit van TikTok toe. De coronacrisis heeft daar waarschijnlijk een rol in gespeeld. Doordat men thuis moest blijven, groeide het platform de laatste maanden explosief.

TikTok is ook zeer omstreden

De cijfers laten er geen misverstand over bestaan: TikTok is megapopulair. Tegelijkertijd is de app onderwerp van gesprek. Vorig jaar werd moederbedrijf ByteDance op de vingers getikt door de Federal Trade Commission (FTC), omdat de app zonder toestemming data verzamelde van kinderen jonger dan 13 jaar zonder nadrukkelijke toestemming van de ouders. Dat is wettelijk verboden in de VS. De zaak werd uiteindelijk geschikt voor een bedrag van 5,7 miljoen dollar.

Begin dit jaar raakte TikTok in opspraak vanwege het ‘discriminerende en problematische bedrijfsbeleid’. Video’s met gehandicapten, mensen met overgewicht en LHBTI’ers werden gecensureerd. Daarnaast werd er nauwelijks opgetreden tegen discriminerende en seksueel getinte opmerkingen. ByteDance beloofde beterschap.

Momenteel ligt TikTok wederom onder vuur, ditmaal omdat het de gemaakte afspraken met de FTC niet zou nakomen. President Trump wil op korte termijn de knoop doorhakken of TikTok en andere apps van Chinese afkomst verboden worden in de VS of niet. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens voert momenteel een onderzoek uit naar het platform. De Nederlandse toezichthouder kijkt of de app privacyvriendelijk is ontworpen, welke informatie de app verzamelt en of dat goed wordt uitgelegd. Voor het einde van het jaar hoopt de privacywaakhond haar rapport klaar te hebben.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen