‘Verenigd Koninkrijk zeer alert voor Chinese cyberaanvallen’

‘Verenigd Koninkrijk zeer alert voor Chinese cyberaanvallen’

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020
Leestijd: 3 minuten, 44 seconden

De spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en China zijn om te snijden. Het gerucht gaat dat de Britse overheid Huawei uit het 5G-netwerk wil weren. Daarnaast is China naar verluidt niet te spreken over de belofte van premier Johnson om inwoners van Hongkong die vóór 1997 zijn geboren een Brits paspoort aan te bieden, als ze daar om vragen. Volgens anonieme bronnen bereidt de Britse regering zich voor op ‘Cyber 9/11’.

Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover Metro.

Huawei

De Britten en Chinezen staan momenteel niet op goede voet met elkaar. Een beginpunt aanwijzen is lastig. Het besluit om Huawei niet langer te laten meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk, is een aanknopingspunt. Volgens de Britse inlichtingendienst GCHQ komt de nationale veiligheid in het geding als Huawei toegang krijgt tot (vitale) delen van het netwerk. Door sancties van de Amerikanen doet Huawei naar eigen zeggen zaken met bedrijven die “onbetrouwbare technologie” verkopen. Het gerucht gaat dat premier Johnson voor het einde van het jaar Huawei volledig uit het Britse 5G-netwerk wil verwijderen.

Hongkong

Dan speelt er nog de kwestie in Hongkong. Tot 1997 maakte Hongkong onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk. Dat jaar is afgesproken dat het land vijftig jaar lang zijn eigen politieke en economische bestuur zou vormen. Op 1 juli 2047 maakt het land opnieuw onderdeel uit van China. Tot die tijd is het bestuur van het land gebaseerd op het één land, twee systemen principe.

Onlangs heeft Hongkong een omstreden veiligheidswet geïntroduceerd. Daarin staat dat China het recht heeft om Hongkongse verdachten van terrorisme, dissidenten en samenzweerders tegen de Chinese overheid op te pakken en berechten. Tegenstanders van de wet vrezen dat hij gebruikt gaat worden om toekomstige protesten en demonstraties de kop in te drukken. Dat betekent een einde aan de vrijheid van meningsuiting. Ook verstevigt China daarmee zijn zeggenschap in Hongkong.

Afgelopen maand zei premier Johnson dat de nieuwe veiligheidswet de “vrijheden en autonomie van Hongkong” aantast. Hij beloofde dat mensen die vóór 1997 zijn geboren en getogen in Hongkong een Brits paspoort kunnen aanvragen. Hiermee verkrijgen ze het Britse burgerschap en kunnen ze naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Dit was tegen het zere been van China.

Cyberaanvallen

Huawei en Hongkong zorgen voor spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en China. Zodanig dat de Britse overheid er rekening mee houdt dat China de komende tijd meer cyberaanvallen uitvoert tegen Britse instellingen. Anonieme bronnen spreken van ‘Cyber 9/11’. Zij vrezen dat door de aanvallen computernetwerken komen stil te liggen, blackouts worden veroorzaakt en dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg vleugellam worden gemaakt.

Het National Cyber Security Centre zegt tegen Metro geen extra cyberaanvallen te verwachten. De potentiële dreiging is volgens het instituut wel degelijk onderdeel van ‘de dialoog’ tussen het Verenigd Koninkrijk en China. Daarnaast moet de overheid rekening houden met dit scenario. Conor McGinn, minister van Veiligheid in het schaduwkabinet, zegt dat de premier alert moet zijn voor “mogelijke cyberaanvallen van vijandelijke staten”, zonder daarbij China bij naam en toenaam te noemen. “Onze nationale infrastructuur moet dergelijke aanvallen kunnen afslaan”, zo voegt hij eraan toe.

Alan Mendoza van de Britse denktank de Henry Jackson Society zegt dat China “verre van een goedaardige vriend” is. Hij is dan ook niet meer dan logisch dat de overheid de digitale weerbaarheid in alle sectoren versterkt. Kritieke of vitale systemen ‘China-proof’ maken, moet volgens hem dan ook de hoogste prioriteit hebben.

Australië

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat vreest voor cyberaanvallen vanuit China. De Australische premier Scott Morrison vertelde in juni dat zijn land al maandenlang het doelwit is van allerlei digitale aanvallen van een statelijke actor. De overheid, politieke instanties, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de zorgsector, telecombedrijven, energiebedrijven: alle denkbare sectoren in de maatschappij worden continu bestookt met DDoS– of cyberaanvallen. Tot op heden is er volgens Morrison geen data buitgemaakt. Burgers en bedrijven bewust maken van deze dreiging vond hij echter wel noodzakelijk. Net als premier Johnson durft Morrison het niet aan om China te noemen als de dader.

Begin deze maand maakte de Australische premier bekend de komende tien jaar 1,35 miljard Australische dollars te investeren in het verbeteren van de cybersecurity van het land. Met het investeringspakket wil Morrison cyberdreigingen beter identificeren, cybercriminelen belemmeren aanvallen uit te voeren, allianties bouwen met het bedrijfsleven en burgers beschermen. “Deze recordinvestering van de overheid in de cybersecurity van ons land, zorgt ervoor dat we hulpmiddelen en competenties hebben om terug te vechten en Australië veilig te houden”, aldus de premier bij de aankondiging.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen