Donald Trump

Veel interesse in VPN’s door nieuwe privacywetgeving Verenigde Staten

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 34 seconden

Sinds in Amerika de Senaat, het Congres en President Trump allemaal hun goedkeuring hebben gegeven aan nieuwe wetgeving die het internetproviders toestaat de surfgeschiedenis van consumenten te verkopen, is er een sterk toegenomen vraag naar VPN’s merkbaar.

De nieuwe wetgeving staat het internetproviders namelijk toe om zeer gevoelige informatie van klanten, zoals surfgeschiedenis en locatiegegevens, te verkopen aan de hoogste bieder. Met een VPN wordt al het internetverkeer van gebruikers geanonimiseerd en versleuteld, waardoor de internetprovider geen inzicht meer heeft in iemands surfgedrag, locatie en persoonlijke informatie. Op die manier kan desbetreffende informatie ook niet meer verkocht worden aan externe partijen.

Hoe sterk is de vraag naar VPN’s gestegen?

Enkele grote VPN-aanbieders is gevraagd hoe sterk de vraag naar VPN’s gestegen is sinds de nieuwe wetgeving werd aangenomen. NordVPN, een van de grootste VPN-aanbieders ter wereld, zegt een stijging van 200 procent te hebben waargenomen sinds het Congres instemde met het wetsvoorstel. Private Internet Access, een VPN-aanbieder die een paginagrote advertentie in de New York Times publiceerde aan de hand van het wetsvoorstel, zegt dat hun applicatie eind maart 50 procent tot 100 procent vaker werd gedownload. Ook in de App Store en Play Store werden significant meer VPN-apps gedownload recentelijk.

Ook Google Trends bevestigt dat er sinds eind maart significant vaker gezocht werd naar VPN-gerelateerde termen door Amerikaanse consumenten. De toegenomen vraag naar VPN’s is logischerwijs vooral merkbaar in de Verenigde Staten, maar ook elders in de wereld lijkt de interesse in VPN’s wat toegenomen. Recentelijke ontwikkelingen in Nederland, zoals de introductie van de aftapwet en discussies omtrent Europese encryptieregelgeving, hebben ook hier de privacydiscussies aangewakkerd. De afgelopen jaren zijn er overigens ook Nederlandse bedrijven de VPN-markt ingestapt, zoals GOOSE VPN. Nu de vraag naar VPN’s ook in Nederland gestaag toeneemt, lijkt dit Nederlandse bedrijf een kwalitatieve VPN-service aan te willen bieden die geschikt is voor het grote publiek.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past