Tweede Kamer ongerust over uitgifte valse paspoorten

Close-up van een Nederlands paspoort en identiteitskaart

Verschillende fracties in de Tweede Kamer maken zich zorgen over corrupte gemeenteambtenaren die neppaspoorten verkopen. De VVD wil weten hoeveel valse paspoorten er in omloop zijn en dat het kabinet op korte termijn maatregelen neemt om deze praktijken tegen te gaan. Groep Van Haga eist dat de overheid een einde maakt aan het “paspoortwalhalla” voor zware criminelen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Queeny Rajkowski, Ingrid Michon-Derkzen (beiden VVD) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) aan de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen.

Zo wil staatssecretaris Van Huffelen de uitgifte van neppaspoorten voorkomen

Eerder deze maand schreef staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer dat de systemen om paspoorten te verstrekken “structurele fouten” bevatten. Criminelen betalen een corrupte ambtenaar om een paspoort te maken met identiteitsgegevens van een ander die sterk op de verdachte lijkt. “Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten”, schreef de staatssecretaris

Hoewel het volgens Van Huffelen om “een beperkt aantal corrupte ambtenaren” gaat, vindt ze dat deze situatie “krachtig moet worden bestreden”. Voorlichting is volgens de staatssecretaris een belangrijk instrument om identiteitsfraude met neppaspoorten tegen te gaan. Daarnaast krijgen de systemen technische aanpassingen en moeten baliemedewerkers op middellange termijn beschikken over een certificaat.

“Samenvattend denk ik met de afronding van al deze maatregelen het aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten sterk verbeterd te hebben”, zo concludeerde Van Huffelen. Ze benadrukte dat de veiligheid en kwaliteit van het fysieke paspoort en de identiteitskaart niet ter discussie staan. Het gaat om valse, maar authentieke paspoorten die worden uitgegeven aan criminelen.

Strafrechtelijk onderzoek

Diverse partijen in de Tweede Kamer zijn niet overtuigd van de beloftes van de staatssecretaris. Namens de VVD hebben Queeny Rajkowski en Ingrid Michon-Derkzen een aantal schriftelijke vragen gesteld. Ze willen van minister Yesilgöz-Zegerius weten hoeveel valse paspoorten en andere nepidentiteitsbewijzen er in omloop zijn. Ze vragen tevens aan de minister en staatssecretaris Van Huffelen of er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de betrokken ambtenaren.

“Is bekend wat de beweegredenen zijn van ambtenaren die onrechtmatige identiteitsbewijzen hebben uitgegeven?”, vragen de VVD’ers aan de minister van Justitie en Veiligheid. Ze vragen ook welke gemeenten valse paspoorten hebben uitgegeven, en of de identiteit bekend is van degenen die een onrechtmatig identiteitsbewijs hebben verkregen.

“In hoeverre is bij de aanvraag en uitgifte van paspoorten, waarbij is afgeweken van de standaardprocedure, sprake van crimineel handelen, onwenselijk handelen of dienstverlenend handelen?”, vragen de Kamerleden zich af.

VVD pleit voor beroepsverbod voor corrupte ambtenaren

Rajkowski en Michon-Derkzen informeren eveneens naar de slachtoffers. Ze willen weten of de slachtoffers wiens pasfoto is gebruikt voor de valse identiteitsbewijzen hierover zijn geïnformeerd. Tevens willen ze weten welke stappen er zijn gezet om de gedupeerden te ondersteunen. De liberalen vinden dat de overheid de slachtoffers moet bijstaan bij eventuele fraudegevallen. Ze informeren of de minister en staatssecretaris er net zo over denken.

De VVD’ers vinden dat ambtenaren die neppaspoorten hebben uitgereikt “onder geen enkele omstandigheid” ooit nog aan de slag mogen gaan bij andere gemeentes. Ze willen van minister Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris Van Huffelen weten of er een mogelijkheid bestaat voor zo’n beroepsverbod.

Tot slot zijn de Kamerleden benieuwd of de minister en staatssecretaris op korte termijn maatregelen kunnen uitvoeren om herhaling te voorkomen, zoals het vier ogen principe. Als dat niet mogelijk is, dan moeten de bewindslieden alles op alles zetten om de werkprocessen zo snel mogelijk aan te passen.

‘Paspoortwalhalla’ voor zware criminelen

Wybren van Haga is kritisch over de gemeente Den Haag. Hij vindt het schandalig dat de ambtenaar die valse paspoorten heeft uitgegeven nog vier jaar voor deze gemeente heeft gewerkt. “Wat zijn uw acties richting de gemeente Den Haag geweest waar een ambtenaar naar hartenlust paspoorten aan het vervalsen was voor criminelen?”, vraagt Van Haga aan de minister en staatssecretaris.

Verder informeert het Tweede Kamerlid wat het kabinet gaat doen “tegen het feit dat de afgelopen tien jaar structureel fouten zijn gemaakt in de uitgifte van paspoorten”. Verder wil Van Haga weten hoe de overheid gaat optreden tegen gemeenten die de paspoortprocedures niet opvolgen.

Tot slot wil Van Haga weten met welk actieplan het kabinet een “paspoortwalhalla” voor zware criminelen wil voorkomen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen