TrustedServer: ExpressVPN’s nieuwste technologie voor privacybehoud

RAM-geheugen

Gisteren maakte het team achter ExpressVPN bekend dat ze een nieuwe techniek hebben ontwikkeld om hun VPN-gebruikers veilig en anoniem te houden. De TrustedServer-technologie werkt met RAM-geheugen, waarbij alle data regelmatig automatisch wordt gewist. Met deze update wil ExpressVPN de betrouwbaarheid van zijn VPN-dienst verder vergroten.


Harde schijven zijn verleden tijd

Traditioneel gebruiken VPN-aanbieders harde schijven om informatie over hun servers op te bewaren. Dit is bijvoorbeeld ook waar de connectielogs van jouw VPN-sessie opgeslagen kunnen staan. Het nadeel van harde schijven is dat de data erop gestolen kan worden. De informatie blijft ook opgeslagen staan als de schijf geen stroom of geen verbinding meer heeft. Harde schijven zijn een vaste vorm van geheugen, in tegenstelling tot RAM-geheugen. Dit zorgt altijd voor veiligheidsrisico’s, waardoor de experts van ExpressVPN zich de vraag begonnen te stellen: “Waarom werken we eigenlijk überhaupt met harde schijven?”


RAM-geheugen zorgt voor extra veiligheid

Het resultaat van het onderzoek dat volgde was TrustedServer. Deze nieuwe manier van dataverwerking en opslag werkt met RAM-geheugen. RAM-geheugen is een vluchtige vorm van opslag, waarbij gegevens alleen toegankelijk zijn zolang je verbinding met de server hebt en de server stroom heeft. Hierdoor zullen gegevens nooit voor langere tijd binnen het systeem beschikbaar zijn. RAM-geheugen heeft stroom nodig om informatie op te slaan. Als de stroom wegvalt, verdwijnt de informatie ook. Dit betekent dat jouw connectielogs enkel zo lang opgeslagen worden als jij in dezelfde sessie zit. Verbreek je de verbinding en klik je dan opnieuw op ‘Connect’? Dan zijn alle gegevens van je vorige sessie weg.

Bij harde schijven kunnen sommige gegevens nog toegankelijk zijn na een reboot omdat gegevens niet automatisch van een harde schijf worden verwijderd. Dit is in tegenstelling tot bij RAM-geheugen. Door deze overstap naar het gebruiken van RAM-geheugen in plaats van harde schijven is ExpressVPN beter beschermd tegen mogelijke hackers: er zijn simpelweg geen logs om te bemachtigen, dus kunnen ze ook niet gestolen worden.


Een goed en egaal netwerk

Wat TrustedServer hiernaast ook nog doet, is ervoor zorgen dat alle servers van ExpressVPN met dezelfde code werken. Updates worden meteen over het hele servernetwerk uitgevoerd, zodat elke van de meer dan 3000 servers up-to-date is. Dit zorgt ervoor dat er minder snel zwakheden in de code van de VPN kunnen vallen. Met deze nieuwe update zet ExpressVPN een grote en belangrijke stap in de VPN-wereld. Extra anonimiteit en veiligheid is niet langer te veel gevraagd. Voor meer informatie over TrustedServer verwijzen we je graag naar de website van ExpressVPN.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen