Kremlin Moskou

Rusland blokkeert e-mailservice Protonmail

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 41 seconden

De Russische overheid heeft de versleutelde e-mailservice ProtonMail geblokkeerd nadat deze volgens hen gebruik werd voor het verzenden van valse bommeldingen. ProtonMail is een mailservice die gebruik maakt van end-to-end-encryptie en daarmee de data van hun gebruikers beschermd. Door de beveiliging van de service was het voor de autoriteiten niet mogelijk om de dader(s) op te sporen.

Anonieme bommeldingen

De Russische organisatie Roskomnadzor heeft aangegeven dat ProtonMail keer op keer gebruikt werd om valse bommeldingen mee te maken. In Rusland zouden ze al meerdere maanden te maken hebben met bommeldingen in verschillende regio’s. Het zou hierdoor regelmatige gebeuren dat publieke ruimtes of gebouwen uit voorzorg ontruimd moeten worden. Eerder deze maand werd Smartmail.com al geblokkeerd omdat deze service ook voor dit doeleinde zou worden gebruikt. Hoewel de overheid zegt dat ze bij Proton de gegevens van de anonieme bommelders hebben proberen te achterhalen, zegt ProtonMail niet benaderd te zijn.

Censuur

Het is onwaarschijnlijk dat de bommeldingen totaal zullen stoppen nu ProtonMail geblokkeerd wordt. Het zal namelijk niet lastig zijn voor de daders om een andere methode te vinden om hier toch mee door te gaan. Het enige wat er met deze actie wordt bereikt is dat gewone russen geen toegang hebben tot deze privacy-gerichte e-mailservice. Nu is de enige manier om in Rusland ProtonMail te gebruiken via de Tor-browser of met een VPN.

Het is dus niet de eerste keer dat een dergelijke service geblokkeerd wordt door de Russische overheid. Sinds 23 januari is de Nederlandse mailservice StartMail niet meer in Rusland te gebruiken. De overheid gaf toen aan via SmartMail duizenden valse bommeldingen binnen te hebben gekregen. Hierna zouden de daders van deze bommeldingen massaal ProtonMail zijn gaan gebruiken.

Reactie van ProtonMail

Protonmail zoekt momenteel contact met de juiste autoriteiten om te zorgen dat hun service zo snel mogelijk weer beschikbaar is voor Russische gebruikers. In de tussentijd raden ze hun gebruikers aan om met Tor te werken om toch bij hun e-mail te kunnen. Naast ProtonMail is ook hun VPN-service ProtonVPN grotendeels geblokkeerd in Rusland.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen