Kremlin Moskou

Rusland blokkeert e-mailservice Protonmail

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 41 seconden

De Russische overheid heeft de versleutelde e-mailservice ProtonMail geblokkeerd nadat deze volgens hen gebruik werd voor het verzenden van valse bommeldingen naar de politie eind januari. ProtonMail is een mailservice die gebruik maakt van end-to-end-encryptie en daarmee de data van hun gebruikers beschermd. Door de beveiliging van de service was het voor de autoriteiten niet mogelijk om de dader(s) op te sporen.

Anonieme bommeldingen

De Russische organisatie Roskomnadzor, verantwoordelijk voor het toepassen van censuur op internet en social media in Rusland, heeft aangegeven dat ProtonMail keer op keer gebruikt werd om valse bommeldingen mee te maken. In Rusland zouden ze al meerdere maanden te maken hebben met bommeldingen in verschillende regio’s. Het zou hierdoor regelmatige gebeuren dat publieke ruimtes of gebouwen uit voorzorg ontruimd moeten worden. Eerder deze maand werd Smartmail.com al geblokkeerd omdat deze service ook voor dit doeleinde zou worden gebruikt. Hoewel de overheid zegt dat ze bij Proton de gegevens van de anonieme bommelders hebben proberen te achterhalen, zegt ProtonMail niet te zijn benaderd.

Censuur

Het is onwaarschijnlijk dat de bommeldingen totaal zullen stoppen nu ProtonMail geblokkeerd wordt. Het zal namelijk niet lastig zijn voor de daders om een andere methode te vinden om hier toch mee door te gaan. Het enige wat er met deze actie wordt bereikt is dat gewone russen geen toegang hebben tot deze privacy-gerichte e-mailservice. Nu is de enige manier om in Rusland ProtonMail te gebruiken via de Tor-browser of met een VPN.

Het is dus niet de eerste keer dat een dergelijke service geblokkeerd wordt door de Russische overheid. Sinds 23 januari is de Nederlandse mailservice StartMail niet meer in Rusland te gebruiken. De overheid gaf toen aan via SmartMail duizenden valse bommeldingen binnen te hebben gekregen. Hierna zouden de daders van deze bommeldingen massaal ProtonMail zijn gaan gebruiken.

Reactie van ProtonMail

Protonmail zoekt momenteel contact met de juiste autoriteiten om te zorgen dat hun service zo snel mogelijk weer beschikbaar is voor Russische gebruikers. In de tussentijd raden ze hun gebruikers aan om met Tor te werken om toch bij hun e-mail te kunnen. Naast ProtonMail is ook hun VPN-service ProtonVPN grotendeels geblokkeerd in Rusland.

Andy Yen, directeur van ProtonMail, zegt tegenover TechCrunch dat de blokkade ‘zeer geniepig’ is. “Ze blokkeren de toegang tot de mailservers van ProtonMail. Dus de meeste Russische mailservers kunnen niet langer mail verzenden naar ProtonMail, maar een Russische gebruiker kan nog wel in zijn of haar inbox komen.” Yen zegt er alles aan te doen om zijn dienst in de toekomst ‘voortdurend’ toegankelijk te maken.

Yen zegt dat de blokkade samenhangt met de protesten van afgelopen zondag. Rusland werkt namelijk aan een apart internet dat afgescheiden leeft van het wereldwijde internet. Dat is een worst case scenario voor het geval andere landen Rusland de toegang tot het reguliere internet ontzeggen. Naar schatting protesteerden zondag 15.000 mensen tegen dit voornemen. Precies op dat moment merkten de eerste mensen problemen met ProtonMail.

Het is niet de eerste keer dat Rusland een communicatiedienst platlegt. Eind 2016 blokkeerde Rusland de toegang tot LinkedIn, omdat gebruikersgegevens gehost werden buiten Rusland. En in april 2018 blokkeerde het land Telegram, totdat de communicatiedienst de encryptiesleutels overhandigde aan de Russische inlichtingendienst FSB. In beide gevallen werd de blokkade al snel opgeheven.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen