Drone die boven de snelheid zweeft

Politie wil drones vaker inzetten

Laatst bijgewerkt: 23 november 2020
Leestijd: 4 minuten, 38 seconden

De Nederlandse politie wil in de nabije toekomst vaker drones inzetten. Nu heeft de politie zestig drones tot zijn beschikking. De komende jaren moet dat groeien tot honderd drones. Van opsporing tot forensisch onderzoek: de politie wil politietaken eenvoudiger maken met behulp van drones.

Dat schrijft de politie op haar website.

Groeiende behoefte van drones bij politie

De politie is enthousiast over de inzet van drones. Ze vormen een waardevolle aanvulling op bestaande middelen en zijn goed voor opdrachten die voor politieagenten gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn. Ook kunnen ze taken effectief en efficiënt uitvoeren en kan de politie ze inzetten voor uiteenlopende doeleinden. Denk aan opsporing, handhaving, forensisch onderzoek en verkeersongevalsanalyse, maar ook surveilleren tijdens grootschalige evenementen.

De politie wil de komende jaren dan ook flink investeren in drones. In 2017 beschikte de politie over tien drones. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot zestig. De ambitie is om binnen nu en enkele jaren het aantal operationele drones te laten groeien naar honderd. Vorig jaar zette de politie 556 keer een drone in om te assisteren bij haar werkzaamheden. Van januari tot en met september 2020 gebeurde dat 790 keer.

Om te voldoen aan de groeiende behoefte van drones, heeft de politie een Europese aanbesteding uitgezet.

Politie wil drones inzetten voor meerdere doeleinden

De NOS meldt dat drones voornamelijk worden gebruikt bij verkeersongevallen en bij het handhaven van de openbare orde. In de toekomst wil de politie ze ook inzetten om te zoeken naar drugspanden, voor explosievenverkenning en om de waterpolitie te assisteren bij hun werkzaamheden.

“Het is een nieuw middel dat de politie steeds beter in staat stelt om politiewerk te doen”, aldus Peije de Meij, Directeur bij de staf van de Korpsleiding Nationale Politie in Den Haag. Volgens hem bieden drones veel nieuwe mogelijkheden doordat ze met uiteenlopende apparatuur zijn uit te rusten, waaronder camera’s, sensoren voor warmtebeelden, speakers en licht. Deze technologie kan levens redden en mensen in nood helpen, zoals een kind dat vermist is in een natuurgebied.

De Meij benadrukt dat drones geen politiehelikopters vervangen. “Die kan soms andere dingen, heeft een enorme snelheid, je kunt er mensen en spullen mee vervoeren. Het is aanvullend.”

Voor de inzet van drones gelden strenge regels

Drones mogen niet zomaar worden ingezet. De agenten die de drones bedienen moeten goed opgeleid zijn en met professionele apparatuur werken. Eén van hen is Leonie Knapen. Zij rijdt met haar drone door het hele land om agenten te assisteren. Vanwege de coronacrisis zegt ze veel met haar drone te hebben gevlogen. “Om te zien hoe druk het is bij een demonstratie en of mensen zich wel aan de afspraken houden. Je ziet vanuit de lucht veel beter dan vanaf de grond of mensen te dicht op elkaar staan, of dat de mensen prima staan”, aldus Knapen.

Net als hobbyisten gelden er ook voor de politie strenge regels. Zomaar met een drone boven een woonwijk vliegen is bijvoorbeeld niet toegestaan vanwege privacywetgeving. “Als we bijvoorbeeld bij een evenement opnames maken, dan is er minder toestemming nodig dan wanneer je vergaande beelden in het particuliere domein wilt maken. Dan heb je veel stringentere regels”, zo vertelt De Meij tegenover de NOS.

Politie zet in op uitbreiding proeftuinen

Dit jaar heeft de politie naar eigen zeggen ‘forse stappen’ gezet om drones vaker in te zetten voor uiteenlopende taken. Op dit moment lopen er acht operationele proeftuinen bij het landelijke korps, voornamelijk bij specialistische diensten als Bijzondere Zoekingen en Verkeer Ongevallenanalyse. In 2019 kwam daar Openbare Orde en Veiligheid bij. Dit jaar werd de proeftuin uitgebreid naar de gebiedsgebonden politie (GGP), waarvoor één basisteam werd geselecteerd. Volgend jaar komt daar nog een basisteam bij.

“Door de combinatie van nieuwe wetgeving in 2020 en het inzetten van opleiding en training, kan en mag de politie vanuit beroepsmatig gebruik in principe overal in Nederland vliegen met drones”, zo schrijft de politie op haar site. En dat gaat in de nabije toekomst alleen maar meer worden. Daarbij zal de politie zich aan de wet- en regelgeving op dit gebied houden, zo belooft ze.

Arnhemse politici niet blij met inzet drone

De politie kan zeer verheugd zijn over de potentie van drones. Niet iedereen deelt dit enthousiasme. Arnhemse politici waren eerder dit jaar zeer kritisch over de inzet van een drone om te kijken of bezoekers van het Sonsbeekpark en Immerloopark zich aan de anderhalve meter afstand hielden. Drones zouden alleen ingezet moeten worden als de politie niet over andere middelen beschikt. Ook is het met drones onmogelijk om ruimte te bieden voor ‘de menselijke maat’ en de privacy van burgers te waarborgen.

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, nam het op voor de politie en zei dat de drone “gewoon een vliegende megafoon” was.

Regulering is onvoldoende om privacyrisico’s hobbydrones tegen te houden

Het kabinet liet dit jaar de privacyrisico’s van hobbydrones in kaart brengen door de Tilburg University. Eén van de bevindingen was dat het voor burgers makkelijker en goedkoper is geworden om elkaar te bespioneren. Bestaande privacy- en gegevensbeschermingswetgeving bieden volgens de onderzoekers weliswaar “een substantiële bescherming”, maar worden nauwelijks nageleefd en gehandhaafd.

Regulering is dan ook niet de oplossing om privacyrisico’s en -schendingen in te dammen.  Het beschikbaar stellen van informatie over privacyinbreuk, het inbouwen van privacy by design oplossingen en het verzorgen van trainingen zijn volgens de Tilburg University andere manieren om vanuit de markt privacyschendingen door hobbydrones en andere spionageproducten in brede zin te voorkomen. Zij adviseren het kabinet om bewustwordingscampagnes te lanceren en de invoer van een systeem voor registratie en certificering te onderzoeken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen