Politie verricht 24 arrestaties rondom Deventer voor WhatsApp-fraude

WhatsApp

In de omgeving van Deventer zijn 24 personen gearresteerd die verdacht zijn van WhatsApp-fraude. Cyberteam Oost-Nederland startte een uitgebreid onderzoek nadat er tientallen aangiftes binnenkwamen vanuit de regio. De politie berichtte over de zaak op haar website.

Vriend-in-noodfraude

De gearresteerde personen worden verdacht van het versturen van zogenaamde vriend-in-noodberichten, waarbij criminelen zich voordoen als een bekende van een slachtoffer. Door zich bijvoorbeeld voor te doen als de zoon of dochter van het slachtoffer creëren daders vertrouwen. Vervolgens claimen de daders in geldnood te zitten en vragen ze slachtoffers om geld over te maken.

De tactiek is vergelijkbaar met phishing, waarbij slachtoffers een bericht uit naam van een bepaalde instantie of onbekende ontvangen. Bij vriend-in-noodberichten doen criminelen zich echter voor als een bekende van het slachtoffer. Die vertrouwdheid en de schijn van urgentie zorgen voor een hogere kans op slagen. Slachtoffers voelen zich verantwoordelijk om hun familie of vrienden te hulp te komen.

Deze vorm van oplichting werd door de politie voorheen vaak WhatsApp-fraude genoemd. Omdat er echter ook apps als Telegram, social media en e-maildiensten meespelen is vriend-in-noodfraude nu de meest gebruikte benaming. Deze strategie is inzetbaar op meerdere social media-platforms, waardoor het aantal potentiële slachtoffers erg groot is.

Bij de zaak in Deventer gaat het om een buitgemaakt bedrag van zo’n 75.000 euro en kwamen er zo’n 40 aangiftes binnen. De verdachte personen bestaan deels uit ‘geldezels’, medeplichtigen die rekeningen beschikbaar stellen waar criminelen het gestolen geld op kunnen storten. Zo zorgen daders dat hun identiteit moeilijk te herleiden is. Soms hebben verdachten echter geld opgenomen van rekeningen die niet van hen zijn. Dit kan voor de politie een signaal zijn van computervredebreuk, de online versie van huisvredebreuk.

Aangifte

Het totale bedrag komt bij meerdere slachtoffers vandaan, waarvan dus meer dan 40 personen aangifte hebben gedaan. De bedragen die werden overgemaakt varieerden van 500 tot ruim 10.000 euro per slachtoffer.

Na verhoor zijn de verdachten weer vrijgelaten. Het is nog niet bekend of de verdachten die zijn gearresteerd ook de daadwerkelijke oplichters zijn, of dat er alleen ‘geldezels’ zijn aangehouden. Wel meldt de politie dat er op termijn nieuwe aanhoudingen zouden kunnen volgen.

De informatie vanuit aangiftes zorgt voor een beter beeld van deze organisaties, dus de politie roept getroffen personen op om aangifte te doen. Dit helpt het lopende onderzoek naar de criminele organisaties achter WhatsApp-fraude verder. Aangifte doen van deze vorm van fraude kan sinds kort online.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen