PC-game Horizon Zero Dawn aanzienlijk duurder door VPN

PC-game Horizon Zero Dawn aanzienlijk duurder door VPN

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2020
Leestijd: 3 minuten, 11 seconden

Gamers in een groot aantal landen moeten meer geld op tafel leggen om het spel Horizon Zero Dawn te reserveren. Dat komt omdat veel spelers hun VPN gebruiken om het spel aan te schaffen in landen waar hij goedkoper is. Zodra de ontwikkelaars misbruik vermoeden, gooien ze de prijs omhoog.

Dat schrijft Tweakers. De techsite ontdekte dat gamers op fora als Reddit, Steam en Resetera klagen over de situatie.

Voordelen van een VPN

Een Virtual Private Network of VPN is ideal voor wie zijn online privacy en gegevens wil beschermen. Een VPN maskeert namelijk je IP-adres, waardoor het voor providers en andere dataverzamelaars onmogelijk kunnen weten wat jij uitspookt op het internet. Tevens beveiligt een VPN je gegevens zodat hackers en cybercriminelen deze niet kunnen buitmaken. Tot slot maakt een VPN het mogelijk om geografische blokkades en restricties te omzeilen. Je maakt verbinding met een server in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Latijn-Amerikaans land en dan bezoek je sites vanuit deze landen. Hierdoor kun je het gehele aanbod van videostreamingdiensten bekijken, of die ene sportwedstrijd die alleen in bepaalde delen van de wereld wordt uitgezonden.

Misbruik prijsbeleid

Zoals je ziet brengt een VPN allerlei voordelen met zich mee. Maar er kleeft ook een keerzijde aan. Dat ervaren gamers die het spel Horizon Zero Dawn voor PC als pre-order willen bestellen. Deze game verschijnt op 7 augustus voor PC, maar is nu al te reserveren via diensten als de Epic Game Store en Steam. Horizon Zero Dawn wordt niet wereldwijd tegen dezelfde prijs aangeboden. Dat komt omdat het welvaartsniveau en de levensstandaard per land verschillen. Uitgever Sony en ontwikkelaar Guerrilla Games hanteren daarom een divers prijsbeleid in de hoop dat de game door meer mensen gespeeld (en gekocht) wordt.

Er zijn mensen die hier misbruik van maken. Via hun VPN-provider maken ze verbinding met een server in bijvoorbeeld Brazilië, waar de adviesprijs van Horizon Zero Dawn een stuk lager ligt in vergelijking met Europa. Sony en Guerrilla Games zien een piek in Brazilië en lagere verkoopcijfers in Europa. Dat is een aanwijzing dat gamers een VPN gebruiken om het spel tegen een onbedoeld lage prijs te kopen. Bewijs daarvoor hebben de uitgever en ontwikkelaar niet, maar ze vermoeden dat VPN-aanbieders hier ongewild een belangrijke rol in spelen. Eind vorig jaar speelde een vergelijkbare kwestie bij de game Budget Cuts 2: Mission Insolvency. Vandaar dat Sony en Guerrilla Games opnieuw het onderbuikgevoel hebben dat het wederom gebeurt met de game Horizon Zero Dawn.

Prijsverhoging

Daar spelen de uitgever en ontwikkelaar op in door de adviesprijzen in bepaalde landen te verhogen. Gamers melden op diverse internetfora dat de prijs de laatste tijd fors is gestegen, soms met wel meer dan 300 procent. Naar verluidt gebeurt dit in landen als Argentinië, Turkije, Rusland, Zuid-Afrika, Colombia, Brazilië, China, Oekraïne, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Een gamer uit Argentinië beweert dat Horizon Zero Dawn aanvankelijk 539 peso’s kostte, omgerekend 7 euro. Inmiddels is de prijs verhoogd naar 2100 peso’s, oftewel 26 euro.

Volgens de gamers is dit te wijten aan het gedrag van gamers uit rijkere landen. Zij zouden massaal een VPN gebruiken om minder te hoeven te betalen voor het spel. In de algemene voorwaarden van de Epic Game Store en Steam staat dat dit verboden is, maar mogelijk gebeurt het toch. Een ontwikkelaar laat op het forum van Steam weten dat de prijs van Horizon Zero Dawn in Argentinië is verhoogd, omdat ze van game-aanbieder Valve te horen kreeg dat gamers wellicht een VPN gebruiken om de game te reserveren. De verontwaardiging van lokale gamers is dan ook groot op de maatregel van Sony en Guerrilla Games.

Horizon Zero Dawn voor PC ligt vanaf 7 augustus officieel in de winkel. De game is nu al te bestellen via de Epic Game Store en Steam. Vooralsnog is het spel exclusief te spelen op de PlayStation 4.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen