OM eist werkstraffen en schadevergoeding voor WhatsApp

OM eist werkstraffen en schadevergoeding voor WhatsApp-fraude

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2020
Leestijd: 3 minuten, 22 seconden

Het Openbaar Ministerie (OM) wil hard optreden tegen vijf verdachten uit Almere en Hilversum. Volgens de officier van justitie hebben zij zich schuldig gemaakt aan WhatsApp-fraude, waarbij ze ruim 10.000 euro hadden buitgemaakt in enkele maanden. Het OM eist werkstraffen tussen de 20 en 120 uur. Daarnaast moeten de verdachten de materiële schade aan de verdachten vergoeden.

Dat schrijft het OM in een persverklaring over de zaak.

WhatsApp-fraude in Nederland

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor in Nederland. Criminelen gaan daarbij zeer gewiekst te werk. Zij doen zich voor als een vriend, kennis of familielid van iemand. Via WhatsApp leggen ze contact met hun slachtoffer. Als zij de dader in eerste instantie niet herkennen, zeggen de criminelen dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. Soms krijgen slachtoffers een bericht via het bij hen bekende nummer. In dat geval komt de boodschap nog betrouwbaarder over.

De daders zeggen dat ze in nood verkeren en op zeer korte termijn geld nodig hebben. Waarvoor? Dat verschilt per keer. De ene keer is het om rekeningen te betalen, de andere keer omdat ze vastzitten op het vliegveld in het buitenland.

Slachtoffers zien geen vuiltje aan de lucht en maken zonder enige argwaan het geld over. Wat ze niet weten is dat het geld niet op de bankrekening van hun vriend of kennis belandt, maar op de rekening van de criminelen. Achteraf blijkt dat er sprake is van identiteitsfraude, of dat het telefoonnummer en het WhatsApp gehackt zijn. Tegen de tijd dat je daarachter komt is je geld al lang weggesluisd.

Argwaan

In deze zaak ging het niet veel anders. De verdachten benaderden hun slachtoffers via WhatsApp met de vraag of ze geld konden overmaken. Het verzoek kwam oprecht over, omdat de daders over een passende profielfoto met bijbehorende persoonlijke gegevens beschikten. Al met al stalen de verdachten meer dan 10.000 euro van vijf slachtoffers.

De verdachten kenden elkaar van school of de voetbalclub en hadden onderling afspraken gemaakt. Ze hadden onder meer bankrekeningen met pinpassen geregeld waar ze het geld op ontvingen en opnamen. Uiteraard voordat hun slachtoffers argwaan kregen. Vier van de vijf verdachten waren minderjarig op het moment dat ze geld aftroggelden van hun nietsvermoedende slachtoffers.

Strafeis

Volgens de officier van justitie maakten de daders misbruik van het vertrouwen en “van de affectieve relaties van de slachtoffers, wat diep inbreekt in de levens van mensen”. Hij is dan ook niet mals in zijn strafeis. Tegen de hoofdverdachten -de jongeren die de rekeningnummers en pinpassen regelden en over het geld beschikten- eist het OM werkstraffen van 80 tot 120 uur en voorwaardelijke jeugddetentie van vier of zes weken.

De medeverdachten -de jongens die hun bankpas ter beschikking stelden- eist de officier van justitie een werkstraf van 20 uur. De rechter benadrukte in zijn strafeis dat ze allemaal een “onmisbare schakel” waren bij de WhatsApp-fraude. Naast de taakstraffen moeten de verdachten de materiële schade aan de slachtoffers vergoeden.

Op 23 juni doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Zo voorkom je WhatsApp-fraude

Fraude via WhatsApp is vaak lastig te herkennen. Toch zijn er manieren om te voorkomen dat je zelf het slachtoffer wordt. Benadert iemand je via WhatsApp met de vraag om geld over te maken? Ga niet argeloos in op het verzoek. Spreek de persoon in kwestie persoonlijk en vraag of hij/zij inderdaad heeft gevraagd om geld over te maken. Doe dit via een nummer dat bij je bekend is.

Als degene aan de andere kant van de lijn geen gehoor geeft en daarvoor een goed excuus heeft, vertrouw dit niet meteen. Voorbeelden daarvan zijn ‘ik zit in een stiltecoupé’, ‘mijn telefoon is in het water gevallen’ of ‘ik sta in het buitenland’. Tevens is het belangrijk dat je je niet laat opjagen. Daders stellen vaak een tijdslimiet waarbinnen het geld binnen moet zijn. Zo niet, dan riskeren ze zogenaamd een boete. Trap er niet in.

En heel belangrijk: wordt je toch slachtoffer van WhatsApp-fraude, doe dan altijd aangifte. Daarvoor hoef je tegenwoordig niet meer het huis uit. Sinds vorige maand kun je online aangifte doen van WhatsApp-fraude. En dat in coronatijd goed uit.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen