Noorwegen: ‘Rusland is verantwoordelijk voor cyberaanval op parlement’

Noorse parlement Stortinget

Rusland is verantwoordelijk voor de cyberaanval op het Noorse parlement Stortinget. Ine Eriksen Søreide, de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, zegt aanwijzingen te hebben dat de Russen achter de digitale aanval zit. Ze roept iedereen op om aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen om hackers buiten de deur te houden.

Dat staat in een persbericht van de Noorse regering.

E-mailsysteem Stortinget getroffen door cyberaanval

Eind augustus werd Stortinget getroffen door een, naar eigen zeggen, ‘omvangrijke cyberaanval’. Hackers slaagden erin om toegang te verkrijgen tot e-mailaccounts van parlementariërs en fractiemedewerkers. Zodoende konden ze niet alleen e-mails versturen uit naam van politici en de ambtelijke staf, maar hadden ze tevens toegang tot gevoelige informatie.

Marianne Andreassen, de voorzitter van het parlement, bevestigde dat de daders een onbekende hoeveelheid aan data hadden buitgemaakt. Het is nog altijd onbekend om welke gegevens het gaat. Om te voorkomen dat de hackers nog meer data zouden stelen, sloot de IT-afdeling van het parlement direct de e-mailservice af. Kamerleden en medewerkers kunnen sindsdien geen berichten versturen via de e-mailclient van het parlement.

Het presidium, het dagelijkse bestuur van het parlement, deed aangifte van de cyberaanval bij de nationale beveiligingsautoriteit NSM. Deze instantie stelde een onderzoek in naar de toedracht. “We nemen de aanval uiterst serieus en besteden al onze aandacht aan het analyseren van de situatie om een goed beeld te krijgen van het incident en de omvang van de schade”, zo vertelde voorzitter Andreassen begin september.

‘Rusland zit achter de cyberaanval’

Lange tijd was het onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de digitale aanval op het Noorse parlement. Zowel Stortinget als de regering deed hier geen uitspraken over. De overheid zwijgt echter niet langer. Minister Søreide van Buitenlandse Zaken zegt aanwijzingen te hebben dat Rusland achter de aanval zit. Wat de minister precies met ‘aanwijzingen’ bedoelt is onduidelijk.

“Het is een serieuze aanval dat onze belangrijkste democratische institutie beïnvloedt”, zo lezen we in het persbericht. “Het datalek toont het belang van goede veiligheidsmaatregelen aan. Doordat we vaker een beroep doen op digitale oplossingen, betekent dit dat de dreigingen verschuiven naar digitale oppervlakken. Het kabinet zal zich blijven inzetten om de nationale en digitale veiligheid te versterken en maakt zich hard voor meer internationale samenwerking.”

Het is onbekend of Noorwegen maatregelen gaat treffen tegen Rusland, en zo ja wat voor maatregelen. Een woordvoerster van het Noorse ministerie weigerde om tegenover Reuters te bevestigen of de regering bijvoorbeeld de Russische ambassadeur op het matje zou roepen, of Noorse diplomaten zou terugroepen uit Rusland.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid

Konstantin Kosachev, voorzitter van een comité van de Russische Federation Council dat over buitenlandse zaken gaat, heeft gereageerd op de beschuldiging van Noorwegen. Tegen het Russische persbureau TASS zegt hij dat Rusland niets met de cyberaanval te maken heeft. “Zoals gewoonlijk worden er beschuldigingen gedaan, zonder de moeite te nemen om met enig bewijs over de brug te komen of de dialoog aan te gaan”, aldus Kosachev.

Tegenover het persbureau zegt hij dat Noorwegen eerder valselijk de vinger wees naar Rusland. Daarbij werd een medewerker van de Federation Council een maand lang geschorst. “Toen de beschuldiging onjuist bleek te zijn, bood het Noorse parlement noch het ministerie van Buitenlandse Zaken haar excuses aan”, zo benadrukt Kosachev.

‘Iedereen moet aanvullende maatregelen treffen’

De Noorse regering eindigt zijn persbericht met een oproep aan het bedrijfsleven en burgers. De overheid vindt dat iedereen een bijdrage moet leveren om de digitale weerbaarheid van het land te vergroten. Om te beginnen vraagt de regering iedereen om de aanbevelingen van de NSM inzake sterke wachtwoorden over te nemen. Ook doen ondernemers en burgers er goed aan om enkele basale beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals het installeren van een antivirusprogramma of instellen van een firewall.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen