Nani Jansen Reventlow wint Felipe Rodriguez Award 2021

Man of vrouw houdt gouden beker vast na het winnen van een wedstrijd

Nani Jansen Reveltnow van de Digital Freedom Fund is de winnares van de Felipe Rodriguez Award 2021. De mensenrechtenadvocate wint de prijs voor haar inzet om rechtszaken rondom digitale rechten in Europa te stimuleren. De jury noemt haar ‘een enorme inspiratie’.

Bits of Freedom kondigt de winnares aan in een persbericht.

Succesvolle mensenrechtenadvocate

In 2018 startte Nani Jansen Reveltnow de Digital Freedom Fund (DFF). Met deze organisatie zet ze zich in voor de stimulering van digitale rechten en mensenrechten in Europa. De afgelopen jaren heeft Jansen Reventlow verschillende baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is ze als docent verbonden aan de Colombia Law School en aan de Blavatnik School of Government aan de Oxford University.

Dit jaar neemt Jansen Reventlow afscheid van de DFF om een nieuwe NGO op te richten, genaamd Systematic Justice. Op deze wijze probeert ze gemeenschappen te helpen om strategisch te procederen en zich in te zetten voor raciale, sociale en economische rechtvaardigheid.

Tot slot is Nani, samen met European Digital Rights (EDRi), verbonden aan een project om ‘het digitale rechtenveld te dekoloniseren’. Experts noemen het een ambitieus en belangrijk initiatief, waarin allerlei digitale burgerrechten- en mensenrechtenorganisaties bij zijn betrokken.

Iedereen zeer lovend over Nani

Deskundigen geven aan dat ze het terecht vinden dat Jansen Reventlow de Felipe Rodriguez Award 2021 heeft gewonnen. “Nani is een van mijn grote voorbeelden op het gebied van echt strategisch procederen. Met DFF heeft Nani de beweging voor digitale mensenrechten in Europa bij elkaar weten te brengen en heeft ze weten aan te sturen op meer en betere samenwerking in dat veld”, zo vertelt Jelle Klaas van het Public Interest Litigation Project (PILP), onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM).

Claire Fernandez, directeur van EDRi, sluit zich daar volledig bij aan. “Nani is zowel een denker als een doener en de combinatie van die kwaliteiten maakt haar zo’n drijvende kracht en leider voor verandering. Ze heeft van DFF een sterke organisatie gemaakt met lef, en ze heeft velen van ons gesteund, met name vrouwen van kleur die het veld instromen.”

Nadia Benaissa, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, zegt dat haar organisatie verheugd is dat Nani de Felipe Rodriguez Award 2021 heeft gewonnen. “[We] kijken nu al uit naar de geweldige impact die ze nog zal maken met haar werk.”

Big Brother Award 2021

De Felipe Rodriguez Award is een prijs die Bits of Freedom jaarlijks uitreikt aan degene die een positieve bijdrage heeft geleverd aan privacy, vrijheid van meningsuiting en online mensenrechten. Eerdere winnaars van deze prestigieuze prijs zijn onder anderen Kashmir Hill, Max Schrems, Kirsten Fiedler, Marleen Stikker en Lilia Kai.

Naast de Felipe Rodriguez Award reikt Bits of Freedom ook ieder jaar de Big Brother Award uit. Dat is de tegenhanger van de Felipe Rodriguez Award en gaat naar de persoon of instantie die verantwoordelijk is voor de grootste privacyschending van afgelopen jaar. Voor de aankomende editie heeft de belangenorganisatie drie kabinetsleden voorgedragen: demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen en Douane), minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De uitreiking van de Big Brother Award 2021 vindt maandag 13 december plaats. Vanwege de coronapandemie reikte Bits of Freedom vorig jaar deze bokaal niet uit. Het jaar daarvoor (2019) ging de prijs naar minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vanwege Systeem Risico Indicatie (SyRI). Het fraude-opsporingssysteem gebruikte een algoritme om uitkeringsfraude op te sporen. Daarvoor combineerde het systeem persoonsgegevens en andere informatie van burgers uit verschillende systemen. In februari 2020 oordeelde de rechtbank dat het systeem een te grote inbreuk maakt op de privacy van burgers.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen