Sander Dekker

Big Brother Award gewonnen door SyRI en minister Dekker

Laatst bijgewerkt: 2 december 2019
Leestijd: 2 minuten, 18 seconden

Op vrijdag werden voor de 15de keer de Big Brother Awards uitgereikt aan de grootste privacyschendingen van 2019. Deze prijzen worden ieder jaar georganiseerd door Bits of Freedom die strijden voor de privacy van de Nederlandse burgers. Dit jaar won het Systeem Risico Indicatie (SyRI) de Expertprijs die door deskundigen wordt gejureerd. Minister Sander Dekker ontving de publieksprijs, waar online voor gestemd kon worden.

Expertprijs voor SyRI

SyRI is al enige tijd in opspraak omdat deze iedere burger als verdachte van fraude behandelt. Het systeem koppelt persoonsgegevens aan elkaar om zo bijvoorbeeld uitkeringsfraude op te sporen. Dit gebeurd met een sleepnetmethode waardoor ook een heleboel “onschuldige” burgers door het systeem worden gecontroleerd. De jury gaf ook aan moeite te hebben met het feit dat de overheid de algoritmes voor deze toepassing geheim houdt. In een reactie gaf staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken aan dat ze zich ervan bewust is dat ze in het “verdachtenbankje” zitten. Deze bewoording verwijst ook naar een recente rechtszaak tegen SyRI, waar in januari uitspraak in zal worden gedaan. Maar de staatssecretaris zei ook aan dat er een groot draagvlak is voor het opsporen van uitkeringsfraude.

Publieksprijs voor minister Sander Dekker

De publieksprijs was dit jaar voor minister van Rechtsbescherming Sander Dekker. Hij kreeg de prijs voor zijn voorstel om het Centraal Justitieel Incassobureau data te laten combineren om zo eerder mensen met schulden op te kunnen laten sporen. Hierbij zou de privacy van burgers in het geding raken. De minister kwam de prijs zelf in ontvangst nemen en gaf aan dat de prijs hem zeker aan het denken zet. Toch zei hij ook dat het op tijd constateren van schulden veel leed zou kunnen voorkomen. De publieksprijs wordt uitgereikt aan de hand van een online stemming. Naast minister Dekker waren ook Google en Coosto voor deze prijs genomineerd.

Positieve Felipe Rodriguez Award

Naast deze prijzen werd ook de Felipe Rodriguez Award uitgereikt aan de persoon die ‘een positieve bijdrage leverde aan privacy en communicatievrijheid online’. Dit jaar ging deze eer naar Marleen Stikker, die onder andere betrokken is bij De Digitale Stad, Xs4all, en onderzoeksinstituut de Waag.

Eerdere winnaars van de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden al sinds 2002 uitgereikt. De naam van de prijs verwijst naar het totalitaire staatshoofd in het dystopische boek “1984” van George Orwell. Er zijn ook soortgelijke prijzen in andere landen waaronder België en het Verenigd Koninkrijk. Zoals in het overzichtje hieronder te zien is, wordt de prijs in Nederland vaak uitgereikt aan een overheidsinstantie.

Jaar Expertprijs Publieksprijs
2018 Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge Kamer van Koophandel
2017 Focum Het Kabinet-Rutte III
2016 De gemeente Rotterdam   Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers
2015 De Nationale politie Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk
2014 Nederlandse Scholen Ivo Opstelten
 2013 Belastingdienst  Ivo Opstelten
Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen