Mozilla verbetert wachtwoordmanager Firefox Lockwise

Mozilla verbetert wachtwoordmanager Firefox Lockwise

Mozilla heeft diverse verbeteringen aangebracht aan haar wachtwoordmanager Firefox Lockwise. Vanaf nu kun je wachtwoorden tijdelijk delen met anderen, krijg je een waarschuwing als je een zwak wachtwoord gebruikt en attendeert de webbrowser je erop als je gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie mogelijk gelekt zijn.

Dat schrijft Mozilla op haar weblog.

Wachtwoord delen

Nu de meesten van ons door de coronacrisis gedwongen thuiszitten, bestellen we extra veel via internet. Veel webshops beleven momenteel dan ook hoogtijdagen en koeriers komen handen tekort om alle pakketjes op tijd te bezorgen. En overal heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. En hoe onthoud je die allemaal?

Mozilla, de maker van webbrowser Firefox, heeft daar een oplossing voor. Net als andere webbrowsers heeft Firefox een ingebouwde feature waarmee je je wachtwoorden maakt en beheert. Deze heet Firefox Lockwise. Deze extensie heeft een grondige onderhoudsbeurt gekregen van Mozilla. De webbrowsermaker heeft de plugin diverse nieuwe features gegeven.

Voortaan is het mogelijk om een wachtwoord tijdelijk te delen. Dat kan handig zijn als een familielid, studiegenoot of collega de inloggegevens voor een online dienst even nodig heeft. Deze persoon klikt op het oog-icoontje, waarmee hij het wachtwoord kan bekijken. Voordat deze in beeld verschijnt, voert hij de inlogcode voor Firefox Lockwise in. Dan verschijnt de code in beeld en kan hij deze met de kopieerknop kopiëren. Dit kan slechts vijf minuten. Na deze vijf minuten is het wachtwoord niet langer voor hem of haar toegankelijk.

Een van de communityleden vroeg om deze functionaliteit. Mozilla vond het een goed idee en implementeerde deze.

Gelekte wachtwoorden

De webbrowsermaker heeft Firefox Lockwise nog een nieuwe feature gegeven. Voortaan waarschuwt ze gebruikers als ze een zwak wachtwoord gebruiken, of een website betrokken is geweest bij een hackaanval. Met een zwak wachtwoord bedoelt Mozilla een wachtwoord dat identiek is aan een wachtwoord dat mogelijk in handen is van criminelen. Het is dan verstandig om voor deze account een nieuw wachtwoord te bedenken.

Een website die gehackt is door cybercriminelen is daarentegen minstens net zo gevaarlijk. Firefox Lockwise waarschuwt gebruikers als dit het geval is bij een van je online accounts. Door op de link te klikken krijg je meer informatie over deze specifieke hack.

Het is niet zo dat Firefox al je wachtwoorden kent, zo benadrukt Mozilla. “Deze nieuwe feature controleert je lijst met beveiligde wachtwoorden en vergelijkt deze met de informatie van de website die gehackt is. Zo zit je boven op je online accounts die mogelijk gecompromitteerd zijn”, zo schrijft Mozilla.

Sterke wachtwoorden maken

Een sterk wachtwoord gebruiken voor je online accounts klinkt als vanzelfsprekend. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Of je nou een paar schoenen bestelt, eten thuis wil laten bezorgen of via een website voor tweedehandsspullen een koopje doet, vrijwel overal moet je een account aanmaken. Dat betekent dat je voor de zoveelste keer een wachtwoord moet bedenken dat door niemand te raden is en alleen jijzelf weet. Als je tientallen online accounts hebt valt dat nog niet mee.

Veel Nederlanders worstelen hiermee. Voor ieder profiel een uniek en sterk wachtwoord bedenken is niet eenvoudig. Daarom hergebruiken veel Nederlanders hun wachtwoorden voor diverse online accounts. Dan hoeven ze er slechts een handjevol van te onthouden. Een andere manier om hiermee om te gaan is door een kinderlijk eenvoudig wachtwoord te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat wachtwoorden als ‘123456’, ‘password’, ‘welkom01’ of ‘iloveyou’ door een grote groep Nederlanders veelvuldig gebruikt worden. Deze wachtwoorden zijn zo kinderlijk eenvoudig dat zelfs je buurjongetje ze kan raden. Als je dergelijke wachtwoorden gebruikt voor je online accounts, is het vragen om problemen.

Er bestaan diverse oplossingen om je online leven een stuk gemakkelijker te maken en goed te beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Een wachtwoordmanager helpt je bij het bedenken en opslaan van sterke wachtwoorden. Zodra je een website bezoekt waar je een account voor hebt aangemaakt en je wilt inloggen, vult een wachtwoordmanager je inlognaam en wachtwoord automatisch in. Het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden is het wachtwoord van je wachtwoordmanager.

Heb je een aversie tegen een alwetende wachtwoordmanager? Dan kun je natuurlijk ook zelf voor al je online accounts een sterk wachtwoord maken. In deze handleiding vertellen we je precies hoe je dat doet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen