Minister ontvangt meer dan 750 voorstellen voor contact-tracing app

Minister ontvangt meer dan 750 voorstellen voor contact-tracing app

Laatst bijgewerkt: 16 april 2020
Leestijd: 4 minuten, 9 seconden

Afgelopen week vroeg minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om hulp van het publiek. Hij vroeg het bedrijfsleven en experts om na te denken over een app die zijn ministerie wil inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Zijn oproep werpt zijn vruchten af: in slechts een paar dagen tijd ontving De Jonge meer dan 750 voorstellen. Een groep van experts gaat de komende dagen alles doorspitten en het beste idee eruit vissen.

Het coronavirus zet ons land nog altijd flink op zijn kop. Het kabinet heeft de afgelopen weken een groot aantal maatregelen getroffen in de hoop de verdere verspreiding van het virus tegen te houden. Zo heeft minister-president Mark Rutte alle Nederlanders gevraagd om tenminste anderhalve meter afstand te houden (Rutte noemt het ook wel de ‘anderhalvemetersamenleving’), thuis te werken als dat mogelijk is, alleen naar buiten te gaan als dat echt noodzakelijk is, alle concerten en andere grote evenementen tot 1 juni afgelast en moeten kapperszaken, beautysalons, restaurants, cafés en (sport)scholen voorlopig op slot. Op dinsdag 21 vertelt de premier of hij vasthoudt aan de maatregelen of ze versoepelt.

Honderden voorstellen

Een ander initiatief van de overheid in de strijd tegen COVID-19 is de inzet van apps. Afgelopen week vertelde minister De Jonge dat hij hiervoor twee applicaties wil laten ontwikkelen: een die je een seintje geeft als je onlangs in contact bent geweest met iemand die besmet is corona, en een om contact te leggen en onderhouden met een (huis)arts die je medisch advies kan geven. Natuurlijk moet daarbij de privacy gewaarborgd zijn: de minister noemde dat “essentieel” voor de implementatie en succes van de apps.

Tot dinsdag 15 april had men de tijd om zijn of haar idee door te sturen naar het ministerie van VWS. De deadline van nog geen week is dus verstreken. In deze korte periode ontving minister De Jonge meer dan 750 concrete voorstellen voor een contact-tracing app. Dat vertelde de minister dinsdag tijdens de persconferentie over de coronabestrijding in Nederland.

De komende dagen hebben experts hun handen vol. Het is aan hen om door de ingezonden voorstellen te spitten, ze te beoordelen en de kansrijke ideeën te selecteren. “Alles is erop gericht dat er volgende week een goed voorstel ligt”, aldus de minister. Hij benadrukte opnieuw dat het waarborgen van onze privacy daarbij essentieel is. Ook het publiek mag zijn zegje doen: aankomend weekend mogen burgers zeggen wat ze van de geselecteerde apps vinden. Pas als dit alles achter de rug is, kan de minister zeggen wanneer de apps daadwerkelijk beschikbaar zijn. Hij wil daar volgende week uitsluitsel over geven.

Hoorzitting

De contact-tracing app die minister De Jonge voor ogen heeft, wil hij inzetten om de werkdruk van de GGD te verlichten. Normaal gesproken is deze instantie verantwoordelijk voor het uitvoeren van contactonderzoek. Door het hoge aantal besmettingen kunnen medewerkers van de GGD hun werk niet naar behoren uitvoeren. De app die de minister volgende week wil introduceren gaat daarbij helpen.

Deze app komt er niet zonder slag of stoot. De Tweede Kamer heeft aangegeven dat ze een hoorzitting wil over de voor- en nadelen van een contact-tracing app. Volgens de NOS vindt deze waarschijnlijk volgende week dinsdag plaats, als het kabinet meer vertelt over de voortzetting of afzwakking van de reeds genomen maatregelen. D66 en GroenLinks willen gedragswetenschappers en deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid aanhoren over het idee van het kabinet. Ook de PVV, PvdA, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en SGP staan hiervoor open. Daarmee hebben de partijen weliswaar geen Kamermeerderheid, maar de kans dat de overige partijen dit voorstel blokkeren is bijzonder klein.

Kees Verhoeven (D66) is kritisch over de gang van zaken. Hij stelt dat de informatievoorziening over de intelligente lockdown goed verliep, maar de communicatie over de apps laat volgens hem te wensen over. “Ineens was daar het app-idee op een persconferentie. Dan krijgen bedrijven een paasweekend de tijd. Dan op dinsdagavond een enthousiaste tweet van de minister dat er honderden belangstellenden zijn. Het past niet in het beeld van professionaliteit waar we naar op zoek zijn in dit proces. Bizar”, aldus Verhoeven.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet “met grote olifantspassen” door het proces loopt. “Als nog zoveel onduidelijk is over de betrouwbaarheid is het zeer de vraag wat het kan bijdragen. In elk geval is het niet de bedoeling dat het kabinet dit op eigen houtje gaat zitten doen. De Kamer heeft hierin het laatste woord”, zo zegt Ouwehand.

Coronabestrijding met apps

In onze liveblog ‘Corona apps: zo gaan landen om met privacy in tijden van COVID-19’ vertellen we jullie alles over de technologische mogelijkheden voor de overheid om besmetting met het coronavirus te monitoren. Eveneens staan we uitgebreid stil bij de haken en ogen van deze methodes. Tot slot hebben we gekeken naar ervaringen in het buitenland, zowel binnen als buiten de Europese Unie, en hebben we de mening van enkele privacy- en securityexperts op een rijtje gezet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen