Oproep overheid denk mee over apps voor bestrijding coronavirus

Oproep overheid: ‘Denk mee over apps voor bestrijding coronavirus’

Laatst bijgewerkt: 12 april 2020
Leestijd: 3 minuten, 15 seconden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schakelt de hulp in van het publiek. Het departement denkt hard na over de implementatie van applicaties die kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Bedrijven en deskundigen die een idee hebben kunnen deze tot dinsdagmiddag 14 april indienen.

Op dit moment zijn er wereldwijd 1,8 mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Volgens de officiële cijfers zijn er 110.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. In ons land zijn ruim 25.000 mensen besmet geraakt en hebben we bijna 2.800 dodelijke slachtoffers te betreuren. In werkelijkheid ligt dat aantal waarschijnlijk een stuk hoger, omdat de testcapaciteit nog niet op volle toeren draait.

Apps

Scholen, kroegen, kappers, beautysalons en restaurant verplicht gesloten, anderhalve meter afstand, een samenscholingsverbod, zoveel mogelijk thuiswerken: ons kabinet heeft de afgelopen weken diverse adviezen gedicteerd om de opmars van het coronavirus af te remmen. Als we de regering en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mogen geloven, werpen de getroffen maatregelen hun vruchten af. Maar we mogen vooral niet te vroeg juichen, we moeten nog even volhouden en doorzetten, zo luidt de boodschap van de overheid.

Op de persconferentie van dinsdag 7 april liet Hugo de Jonge, minister van VWS, doorschemeren dat hij graag apps wil inzetten om het coronavirus te bestrijden. Hij denkt aan een tweetal applicaties: een die je een seintje geeft als je onlangs in contact bent geweest met iemand die besmet is corona, en een om contact te leggen en onderhouden met een (huis)arts die je medisch advies kan geven. Met de eerstgenoemde (contact-tracing) app wil de minister de werkdruk van de GGD verlichten, de instantie die momenteel verantwoordelijk is voor contactonderzoek.

Direct na de aankondiging van het plan kreeg De Jonge veel vragen opgeworpen. Hoe werken de apps? Welke technieken wil de minister gebruiken? Is onze privacy gewaarborgd, of speelt de overheid de rol van ‘Big Brother’? Hoe en waar wordt de data opgeslagen? Hoelang wordt deze informatie bewaard? Hoe wordt deze beveiligd? En wie heeft er toegang tot deze gegevens? De minister kon op dat moment geen antwoord geven op deze vragen. Hij gaf aan dat hij de komende weken wilde gebruiken om “de mogelijkheden te verkennen”.

Oproep

Dat denkproces gebeurt niet achter gesloten deuren. Via een persbericht doet minister De Jonge een beroep op bedrijven en experts die willen meedenken over de implementatie van de apps. In de persverklaring legt de minister een beperkt aantal eisen op. In de eerste plaats mogen de apps persoonsgegevens niet centraal opslaan, maar enkel decentraal (dat wil zeggen, op onze smartphone). Op deze manier wil De Jonge ons gerust stellen dat onze privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Tevens mogen de gegevens niet te herleiden zijn tot concrete personen (anonimiteit).

In het persbericht zegt minister De Jonge: “In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.” Als je ideeën hebt, kun je deze tot dinsdag 14 april 12:00 indienen bij het ministerie van VWS. Meer informatie over de procedure en contactgegevens van het ministerie vind je op TenderNed, het marktplein voor aanbestedingen.

In de week voorafgaand aan 28 april wil de minister bekendmaken hoe de apps eruit komen te zien.

Buitenlandse ervaring

Hoewel we op dit moment weinig weten hoe de apps gaan werken, kunnen we er wel degelijk het een en ander over zeggen. In ons artikel ‘Corona apps: zo gaan landen om met privacy in tijden van COVID-19’ vertellen we jullie alles over de technologische mogelijkheden voor de overheid om besmetting met het coronavirus te monitoren. Eveneens staan we uitgebreid stil bij de haken en ogen van deze methodes. Tot slot hebben we gekeken naar ervaringen in het buitenland, zowel binnen als buiten de Europese Unie, en hebben we de mening van enkele privacy- en securityexperts op een rijtje gezet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen