KPN geeft internetklanten gratis malware- en phishingfilter

Logo van KPN op het hoofdkantoor in Rotterdam

KPN geeft als eerste grote provider in ons land gratis een malware- en phishingfilter voor al haar klanten die een internetabonnement hebben afgesloten. Het bedrijf zegt hiermee tegemoet te komen aan een toenemende behoefte van klanten. Deze dienst is per direct beschikbaar voor alle klanten met internet thuis. De overige klanten kunnen begin 2021 profiteren van de gratis filters.

Dat schrijft KPN op haar website.

Vandaag de dag meer slachtoffers te betreuren door cybercrime

Wie VPNGids.nl regelmatig bezoekt, weet dat cybercriminaliteit een fenomeen is dat haast niet meer is weg te denken in de huidige maatschappij. Bedrijven als Capcom en Foxconn en overheidsinstanties zoals het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn geliefde doelwitten van hackers, omdat er veel (bedrijfs)gevoelige informatie valt te halen.

Cybercriminelen hebben het niet alleen voorzien op grote, internationale bedrijven: ze richten hun pijlen ook op consumenten. Uit onderzoek van VPNGids.nl blijkt dat cybercrime in de eerste helft van dit jaar explosief is gestegen. Door de aanhoudende coronapandemie zou het ons niet verbazen als dat ook voor de tweede helft van het jaar geldt.

KPN: ‘Klanten stellen hogere eisen op het gebied van online veiligheid en privacy’

Het ontgaat KPN niet dat onze samenleving steeds afhankelijker wordt van digitalisering. Doordat de meeste Nederlanders noodgedwongen van huis uit werken, doen we vaker een beroep op digitale communicatiemiddelen als Zoom. Nu zogeheten niet-essentiële winkels van de overheid hun deuren moeten sluiten, bestellen we steeds meer producten online. Cybercriminelen springen hier gretig op in, bijvoorbeeld door malafide webwinkels op te richten, of valse berichten te versturen uit naam van een koeriersbedrijf met als doel om zoveel mogelijk persoonlijke informatie te verzamelen (phishing).

Deze trends zorgen ervoor dat klanten hogere verwachtingen hebben van providers op het gebied van veiligheid en privacy. Daarom kunnen KPN-klanten met een internetabonnement voor thuis gebruikmaken van een malware- en phishingfilter. Hiervoor hoeven zij niets te betalen. De filter beschermt klanten tegen kwaadaardige software en onbetrouwbare websites.

Jean Pascal van Overbeke, Chief Consumer Market en lid van de raad van bestuur bij KPN, erkent de roep om betere online beveiliging en privacy: “Vandaag de dag zijn we thuis steeds meer, met steeds meer apparaten, online. Dat vraagt om een uitstekende en veilige internetverbinding. Hiervoor bouwt KPN het beste glasvezelnetwerk, waarbij betrouwbaarheid en veiligheid een belangrijke rol spelen. Ook de invoering van het malwarefilter past naadloos in deze ontwikkeling. Bij KPN ben je veilig online zonder gedoe.”

Zo activeer je de malware- en phishingfilter van KPN

De malware- en phishingfilter werkt in beginsel vrij eenvoudig. Als de filter is ingeschakeld controleert KPN via haar netwerk automatisch of een website al dan niet op een zwarte lijst staat. Als dat het geval is, dan verschijnt er een foutmelding op het beeldscherm. Zo niet, dan stuurt de provider je door naar de site die je probeert te bezoeken.

KPN belooft dat de malware- en phishingfilter anoniem is, waardoor je privacy dus gewaarborgd blijft. Daarnaast beschermt de filter niet alleen computers en laptops, maar ook apparaten binnen een huishouden die aan het KPN-modem zijn verbonden (met een maximum van vijf apparaten). Met andere woorden, ook smartphones, tablets en smart devices worden door de filter beschermd.

Om de filter te activeren ga je naar https://veilig.kpn.com/ en log je in met je KPN ID. Vervolgens zoek je het tabblad ‘Malwarefilter’. Daar vind je een knop om de malwarefilter aan en uit te zetten. Binnen één minuut verandert de status van de filter en zie je of hij actief is. De modem heeft tijd nodig om de internetverbinding opnieuw op te starten en verbinding te maken met een andere DNS-server.

KPN laat aantal vragen onbeantwoord

De malware- en phishingfilter is per direct beschikbaar voor iedereen die een internetabonnement voor thuis heeft. Klanten die enkel een mobiel abonnement hebben, kunnen in de loop van het eerste kwartaal van 2021 een beroep doen op de filter.

Op een aantal vragen geeft KPN echter geen antwoord. Zo is het onduidelijk of de filter ook werkt met de modem van een andere fabrikant. Daarnaast vragen sommige abonnees zich af of je verplicht bent om de DNS-servers van KPN te gebruiken, of dat de filter ook werkt als je gebruikmaakt van een DNS-server van aanbieders als Cloudflare of Google. Tot slot horen we geluiden dat het aantal apparaten dat gebruik kan maken van de filter afhankelijk is van de internetsnelheid van je abonnement. Een lagere internetsnelheid betekent dat je misschien maar twee apparaten kunt beschermen met de filter.

KPN lanceert DNSSEC

De malware- en phishingfilter is niet het enige initiatief dat KPN dit jaar nam om haar klanten online te beschermen. In het eerste kwartaal van het jaar lanceerde de provider DNSSEC, wat staat voor DNS Secure. Als iemand een website bezoekt, hoeft hij alleen maar de domeinnaam van de site te onthouden. Een DNS-server vertaalt de domeinnaam naar een IP-adres. Hackers slaagden er in het verleden in om DNS-servers te misleiden. Bezoekers werden dan naar een andere site doorgeleid, niet de site die ze eigenlijk wilden bezoeken. DNSSEC voegt een public key of digitale handtekening toe aan verbindingsverzoeken. Als website-eigenaar weet je dan zeker dat bezoekers ook daadwerkelijk op jouw site terechtkomen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen