KPN: ‘FluBot kan voor hoge telefoonrekening zorgen’

Vrouw opent een brief met daarin een rekening

KPN waarschuwt haar klanten voor FlutBot. Wie deze malware installeert, kan mogelijk een ‘hogere mobiele factuur’ verwachten. Dit komt omdat FluBot sms’jes verstuurt naar mensen in jouw contactlijst. “Hiermee krijgt de app het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.”

Dat schrijft KPN op haar pagina over veilig internetten, die recentelijk is aangevuld met een alinea over FluBot.

FluBot verstuurt ongemerkt sms-berichten

De telecomprovider zegt dat er zich momenteel nieuwe malware verspreidt onder Android-telefoons genaamd FluBot. Als deze app eenmaal op jouw toestel staat, kan hij namens jou sms-berichten versturen naar andere mobiele nummers. Het bericht is voorzien van een malafide link. Gebruikers die daar op klikken worden doorverwezen naar een pagina met de vraag om een applicatie te installeren. Hiermee kun je zogenaamd bijvoorbeeld een pakketje online volgen. KPN zegt dat er ‘verschillende smaken en varianten’ van valse sms-berichten zijn.

Klanten zonder of met een gelimiteerde sms-bundel, kunnen volgens KPN met een ‘onverwacht hogere mobiele factuur’ geconfronteerd worden. Om dit te voorkomen moet je FluBot niet installeren op je smartphone. Heb je de malafide app toch per ongeluk op je mobiele telefoon geïnstalleerd? “Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen. Dit is de enige manier om van de infectie af te komen!” waarschuwt de provider.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mocht je het verzoek krijgen om een applicatie buiten de Google Play Store te installeren en je vertrouwt de bron niet, doe dit dan niet. De kans om een zogeheten Potentially Harmful Application (PHA) te installeren vanuit de Play Store, is volgens berekeningen van de zoekgigant minder dan 0,15 procent.

FluBot maakt duizenden slachtoffers in België

FluBot dook afgelopen maand op in het Verenigd Koninkrijk. Begin deze maand waarschuwde de Duitse overheid voor deze malware. Afgelopen week ging het goed mis bij onze zuiderburen. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) meldden dat duizenden smartphonegebruikers afgelopen week een nepbericht van bpost ontvingen.

Het sms-bericht bevatte een link naar een pagina waar men FluBot kon downloaden. Zeker 9.000 Belgen hebben dit gedaan, zonder te weten dat ze hiermee malware binnenhaalden. Meer dan 5.700 gebruikers trapten niet in deze valstrik en maakten hiervan een melding bij het CCB. Jack Hamande, raadslid van het BIPT, vertelde dat FluBot een ‘gevaarlijk virus’ is dat data steelt en zich via de contactenlijst verspreidt. Naast het versturen van sms’jes probeert de app inloggegevens van banken te stelen door overlays over bankapplicaties te leggen.

Tips om de gevolgen van FluBot te mitigeren

Heb je FluBot onverhoopt toch op je mobiele telefoon geïnstalleerd? Maak dan een back-up van je belangrijkste data en ga dan terug naar de fabrieksinstellingen. Hoe dat moet verschilt per Android-toestel. Bij moderne Samsung-telefoons ga je naar Instellingen > Algemeen beheer > Resetten > Fabrieksinstellingen herstellen.

Daarnaast is het een goed idee om je contacten te waarschuwen. De kans bestaat dat zij een nepbericht hebben ontvangen om FluBot te installeren. Het BIPT adviseert verder om wachtwoorden te veranderen van online diensten en applicaties als je recentelijk hebt ingelogd. Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt, is het verstandig om deze ook te veranderen. Heb je moeite om sterke wachtwoorden te verzinnen en te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. VPNGids.nl heeft de beste wachtwoordmanagers van 2021 voor je op een rij gezet.

Update (25 mei 2021): na KPN waarschuwt ook de Fraudehelpdesk voor FluBot. “Uit naam van verschillende koeriersdiensten worden door oplichters sms-berichten verstuurd. Er zou een pakket klaarliggen in het sorteercentrum. De status van de verzending kunt u volgen via een link. Maar let op: achter deze link zit kwaadaardige software”, zo attendeert de Fraudehelpdesk.

Nadat je op de link tikt, krijg je het verzoek om een track-and-trace app te downloaden. Deze app verstuurt namens jou valse sms-berichten met daarin de link naar deze malware. Hierdoor vallen er mogelijk meer slachtoffers en valt je telefoonrekening mogelijk horen uit.

De Fraudehelpdesk adviseert om nooit links te openen als je de afzender niet kent of vertrouwt. In plaats daarvan vraagt de organisatie om hiervan melding te maken bij de Fraudehelpdesk en het bericht vervolgens van je smartphone te verwijderen. Als je toch op de link geklikt hebt, raadt de instantie aan om contact op te nemen met je provider om verdere schade te voorkomen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen