Interesse in VPN-diensten groeit in Hongkong na protesten

Interesse in VPN-diensten groeit in Hongkong na protesten

Laatst bijgewerkt: 23 mei 2020
Leestijd: 5 minuten, 0 seconde

Na weken van rust laaien de gemoederen weer op in Hongkong. Honderden mensen protesteerden deze week opnieuw tegen de pro-Chinese regering van Carrie Lam. De demonstranten zijn bang dat China teveel zeggenschap krijgt in het land en dat ze dan hun vrijheden kwijtraken. In luttele uren is de interesse voor VPN’s drastisch gegroeid.

Dat schrijft NordVPN, een van de bekendste VPN-leveranciers ter wereld, in een persbericht.

Britse kolonie

Wie het laatste nieuws omtrent Hongkong volgt, weet dat het er al ruim een jaar onrustig is. Afgelopen jaar waren er maandenlang demonstraties, op het hoogtepunt deden miljoenen Hongkongers eraan mee. Helaas ging het er niet bepaald zachtzinnig aan toe: de politie trad ongekend hard op tegen de protestanten en de protesten werden steeds gewelddadiger.

Om een idee te krijgen waarom er zoveel geprotesteerd wordt in Hongkong, moeten we terug in het verleden. Van oudsher behoort Hongkong bij China, tot 1842. Na het verliezen van de Eerste Opiumoorlog wordt Hongkong overgedragen aan Groot-Brittannië en is het feitelijk een Britse kolonie. In 1898 tekenen de Britten en Chinezen een verdrag waarin wordt afgesproken dat Hongkong na 99 jaar opnieuw afgestaan wordt aan China.

Eén land, twee systemen

Op 1 juli 1997, nog niet zo heel lang geleden, draagt het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China als Speciale Bestuurlijke Regio. Op dat moment was Hongkong ruim anderhalve eeuw onderdeel van het Britse rijk. Dat heeft zijn sporen achtergelaten in het alledaagse leven. Zo zijn de meeste mensen christen, wordt er gedoceerd volgens Westerse maatstaven, is de economie ingericht naar Westers (kapitalistisch) model en is het Engels één van de officiële talen van het land.

China daarentegen is een communistisch land en moet niets hebben van (individuele) vrijheden die we hier in het Westen hebben. Denk aan de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, persvrijheid, stakingsrecht, het recht om te verenigen en het recht om te demonstreren.

Zomaar overstappen van het ene naar het andere regime, zeker als de onderlinge verschillen zo groot zijn, gaat natuurlijk niet zomaar. Na lang onderhandelen spreken de Britten en Chinezen af dat de Hongkongers 50 jaar lang hun eigen bestuurlijke en economische koers mogen blijven varen. Individuele regio’s behouden hun vrijheid terwijl de rest van China naar communistische snit is ingericht. Dit wordt ook wel het één land, twee systemen principe genoemd.

Uitleveringswet

Generaties Hongkongers groeien op met Westerse invloeden. En dat bevalt de inwoners. Velen kijken dan ook met schrik uit naar 1 juli 2047, het moment waarop China Hongkong naar eigen (communistische) inzichten mag inrichten. Wat gebeurt er dan met de vrijheden die Hongkongers nu hebben? Hebben ze na die datum het recht om straks hun mening te uiten en te staken, of wordt hen alles afgepakt?

Vele Hongkongers vinden dat China nu al verregaande stappen neemt om de controle over Hongkong over te nemen. Zo wordt de politiek leider bijvoorbeeld niet door het volk gekozen, maar door een pro-Chinese kiescommissie. Hongkongers mogen slechts 40 van de 70 volksvertegenwoordigers kiezen. De resterende 30 zetels worden gekozen door Chinees-gezinde vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van Hongkong, die vaak dankzij China deze positie hebben verkregen. Een groot deel van Hongkongse volksvertegenwoordiging is tegenwoordig dan ook pro-Chinees.

De reden waarom veel Hongkongers afgelopen jaar de straat op gingen, heeft te maken met een nieuwe wet die politiek leiders van Hongkong willen invoeren: de uitleveringswet. Daarin staat dat China het recht heeft om Hongkongse verdachten op te pakken en te berechten. Hongkongers vrezen dat China deze wet aangrijpt om iedereen die kritisch is over het land en haar leiders de mond te snoeren. Omdat de wet maar niet van tafel gaat, protesteren de Hongkongers vrijwel dagelijks tegen haar leider Carrie Lam. In september kiest zij eieren voor haar geld en besluit zij om de omstreden wet in te trekken.

Eind goed, al goed? Niet bepaald. Na het intrekken van de uitleveringswet worden de protestacties alleen maar groter en massaler. Het gaat de Hongkongers allang niet meer alleen om de omstreden wet: zij vrezen dat invloed en macht van China met de dag groter wordt en dat hun democratische en Westerse vrijheden in het geding zijn. Niet alleen in de fysieke wereld, maar ook in het digitale domein.

Niet ongewoon

Het recht op digitale privacy en anonimiteit op internet zijn belangrijke waarden in de Westerse wereld. Velen gebruiken dan ook een virtueel privénetwerk of kortweg VPN. Een VPN maskeert je IP-adres en versleutelt al je internetverkeer zodat je veilig en anoniem kunt internetten. Je internetprovider ziet wel dataverkeer voorbijkomen, maar niet welke websites je bezoekt. Advertentienetwerken als Google en Facebook kunnen geen profiel van je opbouwen. Ook is het kinderlijk eenvoudig om internetblokkades en geografische restricties te omzeilen met een VPN. Dat zijn enkele voordelen van VPN’s.

Voor de protesterende Hongkongers is veilig en anoniem surfen belangrijk: kritische geluiden jegens de politiek leiders en China worden immers niet gewaardeerd. Ook kunnen ze met een VPN op een veilige en verantwoorde manier onderling communiceren om zo afspraken te maken over de volgende demonstraties.

NordVPN, een van de grootste en populairste VPN-leveranciers ter wereld, zegt dat de interesse in VPN-diensten momenteel enorm is. Op dit moment wordt er 120 keer meer gezocht naar VPN-leveranciers. Het is de grootste piek die NordVPN ooit gezien heeft, zo zegt ze in een persbericht.

Dergelijke pieken zijn niet ongewoon, zo benadrukt NordVPN. “Als een overheid meer surveillance, internetrestricties of dergelijke beperkingen aankondigt, wenden mensen zich tot privacy tools”, aldus NordVPN. Volgens de VPN-provider zijn dergelijke pieken ook elders ter wereld te zien. Als voorbeeld noemt het bedrijf het moment waarop in de VS het wetsvoorstel voor netneutraliteit werd ingetrokken, of dat oud-premier Theresa May in het Verenigd Koninkrijk de Draft Communications Data Bill invoerde (ook wel The Snoopers’ Charter genoemd).

Wil je meer weten over wat een VPN is en wat je er allemaal mee kunt? Ons achtergrondartikel ‘Wat is een VPN?’ vertelt je er alles over. Benieuwd hoe NordVPN zich van de rest onderscheidt? Lees dan de 2020 editie van onze NordVPN review. Meer weten over andere VPN-aanbieders? Al onze VPN reviews vind je op VPNGids.nl.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen