ICO legt Clearview AI boete op van 7,5 miljoen pond

Scanner met gezichtsherkenningstechnologie bij een ingangspoort

De Information Commissioner’s Office (ICO) heef Clearview AI een boete van ruim 7,5 miljoen pond opgelegd, omgerekend een bedrag van ruim 8,9 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf heeft zonder expliciete toestemming foto’s van Britse mannen en vrouwen verzameld, wat volgens de Britse privacywetgeving verboden is. Naast een miljoenenboete moet het bedrijf tevens al het beeldmateriaal uit haar database verwijderen.

Dat schrijft de Britse toezichthouder in een persbericht.

Zo gaat Clearview AI te werk

De boete volgt na een gezamenlijk onderzoek met de Office of the Australian Information Commissioner (OAIC), de Australische tegenhanger van ICO. Het onderzoek was gericht op het scrapen van het internet om profielfoto’s en biometrische gegevens te verzamelen voor gezichtsherkenning. Scraping het automatisch verzamelen van informatie uit openbare bronnen op het internet.

Volgens de Britse privacywaakhond heeft Clearview AI meer dan 20 miljard profielfoto’s van mensen in zijn database opgeslagen. De eigenaren van deze afbeeldingen zijn nooit op de hoogte gebracht dat hun foto’s verzameld werden om een immense database te bouwen.

Opsporingsdiensten kunnen een foto van een verdachte uploaden en vervolgens gebruikmaken van de zoekfunctie van de database om een naam bij het plaatje te krijgen. In de VS maken meer dan 2.400 instanties gebruik van deze dienst. De Nederlandse politie heeft de gezichtsherkenningstechnologie van Clearview nog nooit gebruikt, zo schreef toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Data zonder medeweten verzameld

“Gelet op het grote aantal internet- en socialemediagebruikers in het Verenigd Koninkrijk, zal de databank van Clearview AI Inc. waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid gegevens van inwoners van het Verenigd Koninkrijk bevatten, die zonder hun medeweten zijn verzameld”, schrijft ICO.

De toezichthouder zegt dat het Amerikaanse technologiebedrijf zijn diensten niet langer aanbiedt in het Verenigd Koninkrijk. Foto’s en persoonsgegevens van Britse mannen en vrouwen zitten echter nog steeds in de database. Naast een miljoenenboete van 7.552.800 pond moet Clearview daarom ook alle profielen van Britse inwoners uit zijn database verwijderen.

ICO pleit voor internationale samenwerking

“Clearview AI Inc. heeft meerdere beelden van mensen over de hele wereld, ook in het Verenigd Koninkrijk, verzameld van diverse websites en socialemediaplatforms, waardoor een database met meer dan 20 miljard beelden is ontstaan”, vertelt John Edwards van ICO.

Hij vervolgt zijn verhaal: “Het bedrijf maakt niet alleen de identificatie van die mensen mogelijk, maar monitort ook effectief hun gedrag en biedt dat aan als een commerciële dienst. Dat is onaanvaardbaar. Daarom hebben we actie ondernomen om mensen in het Verenigd Koninkrijk te beschermen door het bedrijf zowel een boete op te leggen als een handhavingsbevel uit te vaardigen.”

Edwards benadrukt dat internationale samenwerking essentieel is om de privacy van mensen te beschermen. De Australische toezichthouder OAIC was volgens hem van onschatbare waarde voor dit onderzoek. Edwards reist deze week af naar Brussel om daar te bespreken hoe privacyinbreuk wereldwijd aangepakt kan worden.

Europese toezichthouders maken vuist tegen Clearview

ICO is niet de enige instantie die optreedt tegen Clearview. De Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) legde het bedrijf in maart van dit jaar een boete van 20 miljoen euro op. De Italiaanse toezichthouder concludeerde dat het onrechtmatig biometrische gegevens en locatiegegevens van Italiaanse burgers verzamelde en verwerkte. Ook overtrad het bedrijf de Europese privacywetgeving en was het niet open en eerlijk over haar dataverzamelingspraktijken.

Toezichthouders uit Frankrijk, Zweden, Duitsland, Canada en Australië gaven het bedrijf de opdracht om niet langer foto’s van burgers te verzamelen, en reeds foto’s die reeds in de database staan te verwijderen.

ACLU en Clearview treffen schikking

De American Civil Liberties Union (ACLU) trof eerder deze maand een schikking met Clearview. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging en het techbedrijf hebben met elkaar afgesproken dat Clearview niet langer zijn diensten aan commerciële partijen in de VS. Verder biedt het bedrijf de komende vijf jaar zijn diensten niet aan in de staat Illinois. In de overige staten mag Clearview wel zaken doen met de federale overheid, overheidsinstanties en opsporingsdiensten.

Inwoners van Illinois mogen bovendien een opt-outverzoek indienen bij het bedrijf om hun gezicht uit de profielendatabase te laten verwijderen. In de schikking staat dat Clearview een bedrag van 50.000 dollar reserveert om advertenties voor deze opt-outmogelijkheid aan te bieden.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen