Harde lockdown zal leiden tot massaal videobellen tijdens feestdagen

Moeder en dochter videobellen

Nederland zit deze feestdagen midden in een strenge lockdown. Kerst wordt sober, evenals oud en nieuw. Nu we in deze donkere maanden aan huis gekluisterd zijn, en gezellig samenkomen er niet langer inzit, is de verwachting dat mensen massaal zullen videobellen.

Videobeldiensten zijn hard gegroeid dit jaar

De Covid-19 pandemie heeft het gebruik van videobeldiensten in een stroomversnelling gebracht. VOIP-dienst ZOOM heeft een recordjaar achter de rug, en zag in kwartaal 3 van dit jaar een groei van bijna 500% in zakelijke gebruikersaantallen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het is niet alleen Zoom, ook het gebruik andere videobeldiensten groeit hard. Skype zag dit jaar in maart al een toename van 7o procent in het aantal dagelijkse gebruikers. Waar Zoom in de Verenigde Staten marktleider is, lijkt in Nederland ook Skype erg populair. In maart, tijdens de eerste lockdown, vroegen wij Nederlandse respondenten welke videobelapplicaties zij voor werk gebruikten. Skype nam met een ruime voorsprong de leiding.

Cijfers video conference software gebruik

Met kerst en oudjaar weer massaal moeten videobellen vanwege corona

Omdat Nederland op een zeer ongelukkig moment in totale lockdown gaat, wordt het erg moeilijk om met de hele familie bij elkaar te komen. Ook voor familie en geliefden in het buitenland wordt het steeds lastiger om naar Nederland te komen.

Veel mensen zullen aangewezen zijn op digitale middelen om hun familie en geliefden te zien en spreken tijdens de kerst en oud en nieuw. Gelukkig zijn er dus legio (gratis) videobeldiensten die mensen hiervoor kunnen gebruiken.

Het is daarbij wel goed om je bewust te zijn van de eventuele veiligheidsrisico’s die de verscheidene apps teweegbrengen.

Niet alle videobel applicaties zijn even veilig en privacy-minnend

We hebben dit jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de privacy en veiligheid van verscheidene videobeldiensten. Zoom kwam meermaals negatief in de media omdat het bedrijf de beveiliging en privacy niet op orde had. Ook waren er grote problemen met zoombombing. Scholen deden Zoom massaal in de ban.

Inmiddels heeft Zoom de beveiliging verbeterd, onder meer door end-to-end encryptie te introduceren. Onlangs hebben we het veiligheids- en privacyoverzicht van verschillende videobelapplicaties grondig geuptatet.

Bekijk hier wat de beste videobel apps zijn voor je privacy en veiligheid, zodat je eind 2020 veilig kan communiceren.

 

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen