Netflix account

Hackers kunnen Netflix-accounts heractiveren

Laatst bijgewerkt: 27 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 22 seconden

Het blijkt dat hackers oude Netflix-accounts kunnen heractiveren zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte wordt gesteld. De streamingdienst onthoudt de betaalgegevens van gebruikers namelijk tien maanden na het afzeggen van hun account. Hoewel dit bedoeld is om het gebruikers makkelijk te maken tóch weer een abonnement af te sluiten, wordt het nu gebruikt door criminelen om op andermans kosten Netflix te kijken. Tevens is het onmogelijk om je account met tweestapsverificatie te beveiligen, waardoor het voor criminelen makkelijker is om je account over te nemen.

Dat schrijft BBC News. De nieuwssite sprak met slachtoffers die dit overkwam.

Opgeslagen gegevens

Bij het maken van een Netflix-account moet je verschillende gegevens invullen, waaronder bankgegevens om te kunnen betalen voor je account. Wanneer je je Netflix account opzegt, blijft deze informatie nog tien maanden staan, zodat je eventueel gemakkelijk je account kunt heractiveren. Dit is bij de meeste gebruikers niet bekend. Netflix geeft aan dat ze, wanneer je daarom vraagt per mail, al je gegevens verwijderen.

Hoe hackers gratis Netflix kijken

Criminelen kunnen gratis Netflix kijken door een oude account te heractiveren en vervolgens het mailadres en wachtwoord te veranderen. Zo kan de originele eigenaar van de account er niet meer in, maar krijgt deze wel afschriften van Netflix. Emily Keen uit Oxford zegt tegen BBC News dat hier dit overkwam. “Ik probeerde in te loggen op mijn account, maar mijn e-mail en wachtwoord werden niet herkend. Nu blijkt dat criminelen mijn inloggegevens hadden aangepast en me hadden aangemeld voor het duurste abonnement”, zo zegt ze. Ze nam contact op met de klantenservice van Netflix. Die blokkeerde haar account en vergoedde de schade.

Netflix inloggegevens zouden daarnaast zelfs verkocht worden op eBay. Zo verkopen criminelen al “lifetime” accounts voor maar 3 pond. eBay zegt dat ze deze producten verwijderen en juridische stappen ondernemen tegen de verkopers.

Hoe voorkom je een Netflix hack

Omdat Netflix geen tweestapsverificatie gebruikt, krijgt de oude gebruiker ook geen notificatie wanneer de account weer wordt gebruikt. Dit merk je als gebruiker dus alleen als je een afschrift van Netflix op je bankrekening ziet verschijnen. Mocht je dus even niet opletten dan kan het zomaar zijn dat je al maanden betaald voor het Netflix plezier van een ander.

Deze methode werkt alleen wanneer een hacker je wachtwoord weet te achterhalen. Hiervoor hoeven cybercriminelen niet eens Netflix te hacken. Vaak maken zij gebruik van eerder gehackte websites en databases. Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts kunnen ze het wachtwoord hergebruiken om zo in je Netflix account terecht te komen. Dit is erg vervelend, maar dus ook goed te voorkomen. Zorg dat je nooit twee keer hetzelfde wachtwoord gebruikt. Ook is het verstandig om sterke wachtwoorden te gebruiken die niet zomaar geraden kunnen worden. Mocht je het overzicht over je wachtwoorden verliezen, dan kun je altijd nog gebruik maken van een wachtwoordmanager.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen