Grapperhaus wil doxing strafbaar stellen

Stapel documenten op een laptop

Iemand die met kwaadaardige bedoelingen persoonsgegevens van een ander deelt op het internet, moet hiervoor gestraft kunnen worden. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus komt vandaag met een wetsvoorstel van deze strekking. Als het aan de minister ligt komt er een gevangenisstraf van één jaar op doxing.

Dat schrijft De Telegraaf.

Doxing maakt beroepsuitoefening stuk lastiger

“Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig”, zegt minister Grapperhaus tegenover het dagblad. Met de opkomst van internet en sociale media is doxing een ernstig probleem geworden. Volgens de bewindsman wordt door het rondslingeren van gegevens ‘in toenemende mate’ het uitoefenen van verschillende beroepsgroepen onmogelijk gemaakt. Specifiek noemt hij hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici.

Niet alleen bekende mensen ervaren hinder van doxing, dat geldt ook voor politieagenten, gemeenteambtenaren en leraren. De Telegraaf noemt het verhaal van politieagent Rick. Tegenover de krant zegt hij dat doxing zijn leven ingrijpend veranderd heeft. Zo moet hij tegenwoordig zijn portofoon mee naar huis nemen en hangt er een beveiligingscamera voor zijn deur. Geweld en intimidatie tegen agenten is in 2020 verdubbeld, zo blijkt uit politiecijfers. Analisten verwachten dat deze stijging komend jaar doorzet.

Tot één jaar cel voor doxing met kwaadaardige bedoelingen

Bedreiging, intimidatie en stalking zijn momenteel strafbare feiten. Dat geldt niet voor doxing. Daar wil minister Grapperhaus verandering in brengen. Daarom presenteert hij vandaag een wetsvoorstel waarin het delen van persoonsgegevens strafbaar wordt gesteld. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, hebben de politie en het Openbaar Ministerie een instrument in handen om tegen overtreders op te treden. Grapperhaus heeft nog een tweede doel voor ogen: hij wil het voor slachtoffers van doxing makkelijker maken om een beroep te doen op internetproviders en sociale media om hun gegevens te verwijderen.

Voor journalisten en klokkenluiders wordt een uitzondering gemaakt in het wetsvoorstel. Als zij nieuwsfeiten of misstanden openbaar maken, zijn ze niet strafbaar. De openbaarmaking van persoonsgegevens moet dan wel in het algemeen belang zijn. Wie zich schuldig maakt aan het delen van gegevens met kwaadaardige bedoelingen, kan volgens het wetsvoorstel tot één jaar gevangenisstraf krijgen.

Doxing treft ook omgeving slachtoffer

De bewindsman vindt het schandalig dat het sommige mensen onmogelijk wordt gemaakt om hun beroep uit te oefenen. “Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken.”

Grapperhaus benadrukt dat doxing niet alleen de persoon in kwestie treft, maar ook zijn omgeving. “Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen.”

Dit moet je weten over doxing

Doxing is een samengesteld woord dat bestaat uit de Engelse termen ‘dropping’ en ‘docs’. Simpel gezegd steel je andermans informatie en publiceer je deze gegevens openbaar op het internet. Van naam en e-mailadres tot telefoonnummer en woonadres: bij doxing worden de meest uiteenlopende gegevens online gepubliceerd. Dat kan vervolgens voor uiteenlopende doelen gebruikt worden, zoals stalking of het recht in eigen hand te nemen. Ook kan doxing een enorme intimiderende werking hebben, zowel voor het slachtoffer als zijn omgeving.

Doxing hoeft niet illegaal te zijn. Dat komt omdat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de informatie die over hem of haar op internet te vinden is. Als jij op een social media account intieme of gedetailleerde informatie van jezelf deelt, kan het voorkomen dat iemand daar misbruik van maakt. Als doxing leidt tot intimidatie, stalking of identiteitsfraude, dan is dat wel degelijke strafbaar.

Wil je meer weten over het fenomeen doxing? Of tips om doxing te voorkomen? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Wat is doxing?’.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen