google assistant app

Google kondigt tijdelijke stop aan van verzamelen Nederlandse Google Assistant-opnames

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

Google stopt voorlopig met het beluisteren en transcriberen van Nederlandse audiofragmenten die het bedrijf verzamelt via de Google Assistant. Eerder deze maand ontstond er ophef toen geluidsopnames van Nederlandse en Vlaamse Assistant-gebruikers lekten en naar journalisten van NOS en VRT gestuurd werden. Google wil eerst uitzoeken hoe aan de gebruikers verduidelijkt kan worden wat het bedrijf precies doet met de verzamelde gegevens. Tot die tijd zal het bedrijf stoppen met het beluisteren en transcriberen van zulke fragmenten. Hoe lang de stop zal duren is niet bekend, maar volgens Google is het wel een tijdelijke situatie. Eerder deze week bleek dat Apple-medewerkers via Siri ook mee konden luisteren met persoonlijke gesprekken.

Spraaktechnologie verbeteren

Google zegt dat het de fragmenten beluisterde om beter te begrijpen wat gebruikers tegen de Assistant zeiden, om zo de spraaktechnologie te verbeteren. Veel gebruikers hadden echter niet door dat Google-medewerkers de fragmenten in sommige gevallen persoonlijk beluisterden.

Opt-out

Naast de tijdelijke stop van het verzamelen en analyseren van Nederlandse audiofragmenten heeft Google het verzamelen van data optioneel gemaakt bij gebruik van de Assistant. Tot voor kort was het nog verplicht om spraak- en audioactiviteit te delen met Google, maar dat is nu een opt-out functie geworden, wat betekent dat gebruikers ervoor kunnen kiezen om het verzamelen van gegevens uit te schakelen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen