siri

Apple-medewerkers horen vertrouwelijke details via Siri

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2019
Leestijd: 2 minuten, 24 seconden

Medewerkers van bedrijven die voor Apple geluidsopnames analyseren, horen regelmatig fragmenten van zeer persoonlijke gesprekken. Een medewerker van een dergelijke onderaannemer is naar de Engelse krant de Guardian gestapt om zijn verhaal te doen. De klokkenluider kwam met enkele verontrustende gegevens.

Vertrouwelijke informatie

Apple stuurt Siri opnames soms door naar bedrijven die voor hen analyseren of de assistent goed werkt. Deze bedrijven onderzoeken bijvoorbeeld of Siri expres of per ongeluk is geactiveerd. Ook kijken ze of Siri met een goede reactie op de vragen komt.

Doordat Siri soms per ongeluk kan worden geactiveerd vangen ze ook informatie op die niet voor de service bedoeld is. Het is volgens de klokkenluider dan ook niet vreemd als er privégesprekken tussen dokter en patiënt, zakelijke gesprekken, criminele ondernemingen, en seksuele ontmoetingen te horen waren. Bij deze opnames zit ook de gebruikersinformatie met locatie, contact informatie, en app data. De klokkenluider brengt deze informatie naar buiten omdat hij vind dat Apple niet duidelijk genoeg is naar gebruikers, over wat er allemaal met hun gegevens kan worden gedaan.

Apple’s reactie

Apple gaf in een reactie aan de Guardian aan dat maar een klein gedeelte van de Siri activaties wordt gebruikt bij dit soort analyses. Het zou gaan om minder dan 1% van de dagelijkse Siri activaties. Verder zouden deze opnames vaak ook maar enkele seconde lang zijn. Ook laat Apple weten dat de opnames nooit te herleiden zijn naar een specifieke gebruiker. Toch zegt de klokkenluider dat het voor iemand met verkeerde bedoelingen niet lastig zou zijn om de identiteit van sommige gebruikers te kunnen achterhalen. Daarbij komt dat de werknemers van deze onderaannemers niet streng gecontroleerd worden voordat ze met dit soort opnames aan de gang kunnen.

Apple Watch en HomePod

Volgens de klokkenluider zijn de Apple Watch en de HomePod smart speaker verantwoordelijk voor de meeste onbedoelde opnames. Zo zou het voornamelijk bij de Apple Watch vaak gebeuren dat het apparaat “Hi Siri” hoort terwijl dit niet gezegd is. Vervolgens neemt het apparaat wel 30 seconde op waarin veel persoonlijke informatie schuil kan gaan.

Amazon en Google luisteren ook mee

Dit verhaal klinkt misschien bekend omdat soortgelijke openbaringen eerder al over Amazon en Google naar buiten kwamen. In April werd bekend dat bij Amazon naar de Alexa opnames wordt geluisterd. Eerder deze maand kwam een onderaannemer die voor Google dergelijke opnames analyseert al naar buiten met opnames van persoonlijke gesprekken van Nederlandse gebruikers. Google benadrukte toen dat het ging on 0,2 procent van het totale aantal opnames en dat deze ook niet gekoppeld konden worden aan de gebruiker.

Een belangrijk verschil tussen de bedrijven is dat Amazon en Google gebruikers wel de keus geven om hun opnames niet voor alle doeleinden te laten gebruiken. Bij Apple blijft de enige manier om dit te voorkomen het compleet uitzetten van de Siri functie. Het blijft verstandig om in de gaten te houden hoe smartspeakers met je privacy omgaan.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen